Directorul executiv al companiei, Thomas Oxley, a declarat pentru Reuters că aproximativ 120 de centre și-au manifestat interesul să participe la deschiderea unui registru online pentru pacienții care vor să se alăture studiului.
"O parte a acestui registru este de a începe să le permită medicilor locali să vorbească cu pacienții cu deficiențe motorii", a spus el.
Compania Synchron, cu sediul în New York, este mai avansată în procesul de testare a implantului său cerebral decât Neuralink.
În cadrul studiului, cercetătorii se vor concentra pe testarea implantului la pacienți cu deficiențe motorii semnificative. Aceasta include persoane paralizate din cauza unor afecțiuni precum scleroza laterală amiotrofică (ALS), accident vascular cerebral sau scleroză multiplă.
Speranța este că implantul cerebral le va permite acestor pacienți să își recupereze o parte din abilitățile motorii pierdute sau să controleze dispozitive externe, cum ar fi computere, prin intermediul semnalelor cerebrale.
Compania a primit autorizația americană pentru efectuarea testelor preliminare în iulie 2021 și a implantat cu succes dispozitivul la șase pacienți. Testele anterioare desfășurate în Australia pe patru pacienți nu au raportat efecte secundare grave.
În prezent, Synchron analizează datele colectate din studiul american pentru a definitiva planul studiului clinic extins. Totodată, compania așteaptă verdictul FDA privind continuarea cercetărilor.
Synchron, printre ai cărei investitori se numără miliardarii Jeff Bezos și Bill Gates, și Neuralink concurează pe o nișă a așa-numitelor dispozitive de interfață creier-calculator (BCI). Astfel de dispozitive folosesc electrozi care pătrund în creier sau se așează pe suprafața acestuia pentru a asigura comunicarea directă cu computerele.
Nicio companie nu a primit aprobarea finală a FDA pentru a comercializa un implant cerebral BCI.
(sursa: Mediafax)