x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Szoby Cseh, cascadorul turnător

Szoby Cseh, cascadorul turnător

27 Ian 2011   •   15:28
Szoby Cseh, cascadorul turnător

148503-.jpgCascadorul Szoby Cseh spune că s-a dus la securistul studioului să stea de vorbă cu el, în biroul lui cu gratii, exasperat de corupţia din cinematografie: "Am reclamat mai întâi la conducerea studioului, n-au făcut nimic! Îşi umpleau tacit buzunarele! Unde era să mă duc să facă ordine? La Miliţie? Mi-a zis că mă ajută, dar trebuie să scriu. Am scris". A reuşit securistul să facă cinematografia o lume mai bună şi mai dreaptă aşa cum îşi dorea? "Nu, domnule, era un imbecil! Şi ăia după el la fel!".

Szoby Cseh afirma că în momentul în care s-a hotărât să vorbească cu securistul studioului reuşise să facă echipa de cascadori români cea mai bună din Europa. Numai că, după o vreme, spune el, a observat că numai membrii ei cei mai slabierau chemaţi la filmări: "Corupţia nenorocea meseria asta. Cei mai buni dintre cascadori când vedeau că ei nu sunt ceruţi nu mai vroiau să vină la antrenamente. Ce făceau ăştia slabi? Se înţelegeau cu directorii de producţie Uite, îţi dau atâta din banii pe care îi iau, dar cheamă-mă pe mine la filmare. Ăştia de la studio îşi umpleau buzunarele, că vă daţi seama, dacă-ţi dau procent 10 din ăştia... ".

Aşa a ajuns Szoby Cseh să caute dreptate, spune el, la securistul studioului. Acesta i-a promis că rezolvă problema, dar i-a cerut să scrie. A primit numele conspirativ "Sabin" şi a scris. Degeaba. "N-a făcut nimic, era un imbecil! Nici nu mai ţin minte cum îl cheamă, că au fost mai mulţi. A plecat ăsta şi apoi a venit altul, un lasă-mă să te las. Nici ăsta n-a făcut nimic! Si nici ala de dupa el!". Atunci, susţine Szobz Cseh, s-a dus şi a dat interviu la Scânteia în care îşi aduce aminte că a spus: "Nici ultima problemă nu e cum iese filmul românesc. Corupţia din cinematografie nenoroceşte tot".

Nicolae Dide, unul dintre cascadorii din echipa sa, l-a reclamat, spune Szoby Cseh, că a dat note despre el la Securitate: "Ăsta a ajuns senator după Revoluţie, ca să vezi cum toţi bandiţii ajung senatori! Era bişniţar, meseria lui era să întoarcă portofele cu valută, de aia nici nu l-am mai luat când plecam cu echipa afară. A venit la mine când filmam Colierul cu Turcoaze şi mi-a zis că-mi dă câţi bani vreau numai să-l iau şi pe el la o filmare în Italia. I-am zis Nu, el trăia cu fata lui Alexandru Stark, balerină care fugise în Italia, şi avea un cap de pod acolo. I-am zis Nu te iau, dacă vrei fugi singur, nu vreau să nenoroceşti pe toată lumea, nu sacrific meseria asta pentru tine..". (realitatea.net)

Cel mai mare cascador din Romania, Szoby Cseh, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca ar fi furnizat Securitatii noua note informative sub numele de cod “SABIN”. Celebrul cascador si-ar fi turnat colegii de munca care urmareau sa plece din tara. Cascadorul a recunoscut ca a  fost naiv si securistii l-au pacalit.

Szoby Cseh - informator ataşat organelor de Securitate

“Este adevarat ca am semnat un angajament cu Securitatea. Eram angajatul studioului la vremea aceea, aveam rezultate extraordinare. In trei ani am facut din romani cei mai buni cascadori din Europa. In acelasi timp, asa cum se intampla in Romania, a inceput coruptia in randul colaboratorilor care voiau sa castige mai multi bani. Incet, incet, datorita acestei situatii au ajuns sa filmeze doar cei slabi”, a declarat Szoby Cseh.

“Deoarece nu am avut sustinere din partea conducerii, m-am adresat biroului special si am reclamat starea de fapt. Vedeam ca pierd din mana toata munca depusa atatia ani, se pierdea pur si simplu meseria. Le-am povestit ce se intampla acolo, in speranta ca o sa ma ajute. Eu le spuneam despre chestiunile organizatorice iar ei (securistii, n. red.) au inceput sa ma traga de limba, ma intrebau de anumite persoane. Eram omul care voia doar sa-si faca meseria. Nefiind versat, am crezut ca ma vor ajuta. Nu m-au ajutat deloc. Eu le-am demonstrat ca duc cascadori in afara si ca ma intorc cu ei, nimic altceva. Probabil am fost naiv”, a adaugat .

Szoby Cseh a fost recrutat de catre Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de colaborator, in anul 1977, pentru incadrarea informativa a salariatilor deoarece “este in relatii bune cu majoritatea si cunoaste preocuparile acestora”, iar mai tarziu pentru a fi dirijat in “problema ”, se arata in cererea de chemare in judecata inaintata Curtii de Apel Bucuresti. Angajamentul a fost semnat la data de 2 februarie 1978, avand numele conspirativ “Sabin”.

CNSAS citeaza dintr-o nota informativa din data de 13 iulie 1984 furnizata de Szoby Cseh si redactata de un ofiter de securitate, act care se regaseste in dosarul de urmarit al unui cascador al Studioului Cinematografic Buftea. “Va informez urmatoarele privind pe cascadorul R.C… A intrat in relatii cu doi comercianti italieni pe care i-a convins sa facem pentru ei niste filme de reclama scurte, popularizand un supermagazin si un post de radio…R. doreste ca aceste filmari sa se faca in Italia, desi in discutiile noastre i-am demonstrate ca se pot face aici, mai ales ca, comerciantii nu cunosc conditiile (indescifrabil) de realizare care sunt mai greu de indeplinit. Din toate discutiile purtate imi dau seama ca este un mare admirator al vietii din Occident si doreste nespus de mult sa ajunga acolo. In situatia in care el ar lua parte la aceste filmari in Italia, ar fi favorizat de obtinerea unui loc de munca in Italia”, se arata in documentul CNSAS.

O alta nota informativa din data de 3 ianuarie 1978 a fost identificata intr-un dosar deschis unui cascador de la Circul de Stat. Astfel, Szoby Cseh enumera o serie de cascadori “pe care-i consider ca ar avea intentia sa plece din tara”, printer care si “S.A., care mereu spune si crede si acum ca dincolo ar fi raiul pe pamant”. Ulterior, cascadorul a dat si alte informatii privind intentiile colegului de a pleca in strainatate, precum si faptul ca acesta il considera pe Szoby vinovat de situatia cascadorilor din tara. “Cat de bine o duc aia (cascadorii fugari) si cat de prost noi! Ca daca nu eram eu sa-I ametesc cu vorba poate erau dincolo”.

O a treia nota informativa a fost transmisa catre Securitate la data de 19 iunie 1985, in care Szoby Cseh a semnalat faptul ca un cascador de la Centrul de Productii Cinematografice Bucuresti doreste sa plece in Italia “si a incercat in mai multe randuri sa provoace vreo ocazie speciala, dar nu a reusit. M-a rugat sa-l iau in RFG, dar am refuzat”. In urma acestei note, colegul cascador a primit o notita marginala pe declaratia data de Szabo: “Verificari si masuri de a se preveni plecarea in exterior”.

Mai multe pe ancheteonline.ro

×