Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" ii invită pe toţi iubitorii de artă populară, şi nu numai, la Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă".Intrată in tradiţia muzeului, tabăra se adresează copiilor şi tinerilor cu vărste cuprinse intre 6 şi 18 ani, pentru a fi iniţiaţi şi indrumaţi de meşterii populari veniţi din diferite colţuri ale ţării.
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" ii invită pe toţi iubitorii de artă populară, şi nu numai, la Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă".
Intrată in tradiţia muzeului, tabăra se adresează copiilor şi tinerilor cu vărste cuprinse intre 6 şi 18 ani, pentru a fi iniţiaţi şi indrumaţi de meşterii populari veniţi din diferite colţuri ale ţării.
Programul, desfăşurat in perioada 16 iulie-10 august 2007, oferă micului public şansa de a invăţa tainele meşteşugurilor tradiţionale, chiar de la cunoscuţii creatori de artă.
ActivitaŢi. Astfel, toţi cei care vor fi prezenţi vor vedea la lucru meşteri neintrecuţi in: olărit, modelaj, ouă incondeiate, ţesături de interior şi piese de port, sculptură in lemn. De asemenea, vor putea urmări cum iau naştere icoanele pe lemn, icoanele pe sticlă, măştile populare, instrumentele muzicale, podoabele, impletiturile, pictura naivă, păpuşile, aranjamentele decorative şi pictura-desen.
Programul interactiv va fi completat, ca in fiecare an, de activităţi de divertisment, jocuri, momente artistice, concursuri, muzică, dans şi antren. Cele mai reuşite lucrări vor fi reunite in expoziţia finală, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 5 august, la ora 11:00. Reamintim că taxa de participare este de 100 de lei pentru fiecare participant sau 180 de lei pentru doi participanţi, iar taxa de insoţitor este de 15 lei.
RECREERE. Tabăra de creaţie este un program cultural-educativ care işi propune să ofere tinerilor o modalitate de recreere prin redarea ambianţei din satul tradiţional şi să ii determine să ducă mai departe insemnele identităţii naţionale.
Din experienţa anului trecut, o micuţă participantă la progamul tradiţional mărturiseşte: "Mie mi-a plăcut foarte mult, eu am fost la olărit anul trecut şi la sporul casei. La olărit m-a incăntat cel mai mult. Era minunat, dacă se poate spune aşa, pentru că dintr-o bucată de lut poţi să faci diverse lucruri: o vază, un castron sau o farfurie. Dacă aş mai participa şi anul acesta, mi-ar plăcea la mărgele. Dar erau mai multe activităţi, erau şi sculpturi in lemn. Puteam să facem şi păpuşi. In trei săptămăni, căt a ţinut tabăra, n-am reuşit să termin decăt la sporul casei şi la olărit".
Prin manifestările cu caracter popular organizate de-a lungul anilor, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" a reuşit să atragă de partea sa un număr mare de vizitatori. Totodată, muzeul este o prezenţă vie in multe ţări ale lumii prin expoziţiile pe care le organizează la invitaţia unor muzee sau pe care le deschide la centrele culturale romăneşti din străinătate.