x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tablourile lui Petru Groza au fost recuperate

Tablourile lui Petru Groza au fost recuperate

de Monalise Hihn    |    22 Mar 2011   •   12:29
Tablourile lui Petru Groza au fost recuperate

Două  tablouri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din Casa Dr. Petru Groza din Deva în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti. Un al treilea tablou, aparţinând pictorului român Nicolae Grigorescu este dat în urmărire naţională şi internaţională. Furtul a fost sesizat în luna octombrie a anului trecut de către un descendent al fostului premier. Practic, persoane necunoscute au intrat în casa din Deva a lui Petru Groza, de unde au sustras tablourile şi le-au înlocuit cu falsuri. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti şi procurori, au fost identificaţi făptaşii.

Poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, învinuitul Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea învinuitului Petru P., din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva, două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane. 

Tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către învinuitul Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti. Două dintre operele de artă se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă, respectiv tabloul intitulat Peisaj, autor Nicolae Grigorescu şi cel intitulat Peisaj din Deltă, autor Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 euro. În urma percheziţiilor, la membrii reţelei au mai fost identificate alte nouă bunuri – cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni.

Cercetările continuă pentru recuperarea şi a celui de-al treilea tablou, autor Nicolae Grigorescu, a cărui valoare a fost estimată la 175.000 euro, care a fost dat deja în urmărire naţională şi internaţională.

×