x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tânărul suspectat de propagandă jihadistă a fost adus la sediul DIICOT

Tânărul suspectat de propagandă jihadistă a fost adus la sediul DIICOT

08 Dec 2015   •   17:22
Tânărul suspectat de propagandă jihadistă a fost adus la sediul DIICOT

Tânărul din Craiova suspectat de propagandă jihadistă a fost adus marţi la sediul DIICOT - Structura Centrală, urmând să fie audiat de către procurori.

Adolescentul în vârstă de 17 ani a fost ridicat de procurorii DIICOT marţi dimineaţa de la locuinţa sa din Craiova, fiind suspectat de săvârşirea infracţiunii de promovare a unui mesaj prin propagandă prevăzut de art. 33, ind. 2, al. 4 din legea 535/2004.

În ianuarie 2015, tânărul a postat pe un blog un mesaj în care arată că s-a convertit la islamism "după ce a descoperit adevărul", luându-şi numele de Omar al-Faruq.

Tot pe acel blog, el dezvăluie că a făcut cercetări în legătură cu evenimentele din Siria şi că a fost şocat de o înregistrare pe internet cu armata lui Bashar al-Assad.

De asemenea, tânărul intenţiona să îşi ia Bacalaureatul şi carnetul de conducere, după care să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

După ce tânărul a fost ridicat de procurori, bunicul acestuia a declarat că băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană.

"Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era foarte încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunţat. Până la urmă, decât să meargă prin baruri, mai bine să meargă la biserică", a spus bunicul tânărului.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a declarat pentru AGERPRES că SRI avea cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă şi a furnizat toate informaţiile autorităţilor competente.

''Aveam cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a lui şi am furnizat toate informaţiile pe care le-am avut autorităţilor competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfăşurare trebuie să ne abţinem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat", a spus Ovidiu Marincea.

×