x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tandemul de judecători din dosarul Rarinca

Tandemul de judecători din dosarul Rarinca

de Ion Alexandru    |    13 Sep 2015   •   20:42
Tandemul de judecători din dosarul Rarinca

Dorel Matei şi Anamaria Trancă, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care au decis, la sfârşitul săptămânii trecute, condamnarea Marianei Rarinca la 3 ani de închisoare cu suspendare, au o istorie profesională similară cu cea a completului care a soluţionat dosarul ICA. Precum Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, Matei şi Trancă au judecat, ani de zile, la Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii Dorel Matei şi Anamaria Trancă au judecat împreună, în anul 2011, pe vremea când activau la Tribunalul Bucureşti, cererea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 privind arestarea preventivă a lui Mario Balint, fiul interlopului Sile Cămătaru. Iniţial, judecătoria de sector a respins cererea. În motivarea sentinţei de apel, prin care au admis recursul Parchetului, magistraţii Matei şi Trancă i-au acuzat pe procurori că sunt corupţi sau incompetenţi, depăşindu-şi atribuţiile, întrucât i-au muştruluit pe anchetatori pe motiv că nu au cerut arestarea inculpatului decât pentru un capăt de acuzare. Aceiaşi doi magistraţi s-au judecat, în cursul anului 2009, cu CSM, din cauză că forul cu pricina a refuzat să le soluţioneze o cerere pe linie profesională. Ei au pierdut procesul (culmea!) la Curtea de Apel Bucureşti.

Tot împreună, cei doi magistraţi au judecat mai multe apeluri formulate fie de Parchet, fie de persoane condamnate care doreau să fie eliberate condiţionat din penitenciar. Relevant în acest sens este un dosar din 2010, când un deţinut care a reuşit să obţină eliberarea condiţionată la Judecătoria Sectorului 4, a fost trimis de cei doi magistraţi înapoi în Penitenciarul Jilava, pe motiv că, pe perioada detenţiei, suferind fiind, nu a executat zile de muncă. Asta, cu toate că persoana condamnată a redactat şi publicat o lucrare, al cărei titlu, „S.’s Catalogue of Paintings”, a fost întregistrată la ORDA. Magistraţii au stabilit că lucrarea nu are caracter ştiinţific.

Judecătorii Matei şi Trancă au intrat în dosa¬rul Rarinca aflându-se fiecare în stare de incompatibilitate. Ambii au fost recuzaţi, ambii judecând, pe rând, şi respingând recu¬zarea celuilalt.
 

×