x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţara marelui patinoar naţional

Ţara marelui patinoar naţional

de Mara Raducanu    |    15 Dec 2007   •   00:00
Ţara marelui patinoar naţional
Sursa foto: Bogdan Barbulescu/

Romănia a fost cuprinsă de haos după prima ninsoare. Autorităţile centrale şi locale s-au arătat şi in acest an, conform tradiţiei, neputincioase la zero grade. In Bucureşti, marele blocaj a fost inlocuit de marele derapaj. Contractele de deszăpezire a drumurilor naţionale nu erau incă semnate.


Deşi teoretic ştim cu toţii că "iarna nu-i ca vara", iată că practic prima ninsoare mai puternică din această iarnă a prins din nou pe picior greşit autorităţile. Aşa cum era de aşteptat, in trafic s-a stărnit o adevărată nebunie, iar tamponările au fost specialitatea casei. Numai in Capitală s-au produs joi noapte 200 de accidente rutiere.


Romănia sub zăpadă... Nu-i bai, căci doar n-om vrea să rescriem istorii cănd an de an "ne bucurăm" de aceeaşi situaţie! Şi, in ciuda faptului că mult inainte de prima ninsoare autorităţile organizează conferinţe şi pun tacticos ţara la cale, iată că de fiecare dată se intămplă la fel. Iarna ne ia prin surprindere, ca şi cum am aştepta să mergem la cules de ghiocei, nu să infruntăm zăpezi şi vănturi puternice.


Situaţia de joi spre vineri, cănd ne-au "lovit" primii fulgi, s-a inscris in tabloul clasic al unei Romănii surprinse pe timp de iarnă. O Romănie pierdută printre nămeţi, o Romănie care mai mult cu fiecare zi se doveşte a fi ţara tuturor posibilităţilor. Trafic blocat, carosabil acoperit cu zăpadă şi polei, sute de tamponări, la Birourile de Accidente Uşoare cozi kilometrice, nervi intinşi la maximum... In tot acest splendid peisaj de iarnă, din nou utilajele de deszăpezire au lipsit cu desăvărşire. Undeva in umbră, autorităţile din intreaga ţară s-au arătat, ca de obicei, puţin... neputincioase.


BUCUREŞTI. Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, din cauza problemelor de trafic, in Capitală mai mult de 200 de şoferi şi-au lovit maşinile joi noapte. Sutele de tamponări au fost apoi soluţionate la Accidente Uşoare, acolo unde cozile interminabile au intins nervii şoferilor, şi aşa destul de cătrăniţi din cauza circulaţiei şi a vremii. O mare parte dintre tamponări s-a produs in zona Petricani a Capitalei, pe Bdul Iuliu Maniu, pe Splaiul Independenţei şi pe Şoseaua Vitan-Bărzeşti.


VINE IARNA, RÃ...U IMI PARE! Nici in ţară situaţia nu se prezintă mai bine. Cele mai afectate zone sunt cele din nordul Moldovei şi din sudul ţării, iar din cauza troienelor pe mai multe drumuri se circulă cu dificultate. Pe Autostrada A1 (Bucureşti - Piteşti) neadaptarea vitezei la condiţiile dificile de rulare a dus la producerea, in cursul nopţii trecute şi ieri-dimineaţă, a nu mai puţin de 27 de tamponări. Maşinile prost echipate au inaintat foarte greu, iar tirurile care au derapat au blocat şi mai mult drumurile. Tot din cauza ninsorilor, căteva localităţi au rămas in beznă, iar la Vaslui gheaţa a paralizat traficul, ducănd la producerea accidentelor in lanţ. Şi din estimările meteorologilor nu prea ne-ar aştepta vremuri mai bune! Urmează zile friguroase, cu temperaturi care nu vor depăşi - 4 grade! Oricum, "botezul" primei ninsori a confirmat, dacă mai aveam vreo urmă de indoială, eşecul unor autorităţi depăşite, ca de obicei, de situaţie.


Deszăpezire de-abia la anu’

Deşi presa a atras atenţia autorităţilor in repetate rănduri cu privire la incheierea contractelor de intreţinere a autostrăzilor, Compania Naţională de Autostrăzi s-a trezit in plină iarnă că nu are firme care
să-i asigure serviciile de intreţinere pe singurele autostrăzi din ţară, respectiv Bucureşti - Piteşti şi Bucureşti - Cernavodă.
După ce a fost amănată in repetare rănduri, licitaţia a avut loc ieri, insă verificarea documentelor va dura cel puţin două zile. Pentru deszăpezirea celor două autostrăzi au fost depuse două oferte. Prima ofertă aparţine consorţiului alcătuit din societăţile Argecom Piteşti-Euroconstruct şi Dimar, iar cea de-a doua ofertă a fost făcută de asociaţia firmelor PA&CO Internaţional şi Romprest. Dacă licitaţia se va incheia luni, primele utilaje de deszăpezire vor fi prezente pe autostradă, probabil, la inceputul anului viitor.


BANI. Criteriul principal care stă la baza atribuirii contractului il constituie preţul cel mai mic. Astfel, consorţiul care se angajează să realizeze serviciile de intreţinere pe autostrăzi cu bani mai puţini are căştig de cauză. Consorţiul alcătuit din PA&CO Internaţional şi Romprest se angajează să presteze serviciul pentru circa 9 milioane de lei, iar membrii consorţiului alcătuit din Argecom-Euroconstruct-Dimar vor să realizeze serviciul de intreţinere pentru suma de 15,10 milioane lei fără TVA. Contractul se incheie pănă in martie 2008. "La prima vedere, conform ofertei financiare, asocierea firmelor PA&CO Internaţional şi Romprest au şanse să căştige, insă trebuie să verificăm bine documentele din ofertă şi să analizăm oferta tehnică. Evaluarea poate dura două zile", a explicat Florin Dascălu, directorul Direcţiei Intreţinere şi Administraţie - CNADNR.
  • Elena Stan


Recomandările Poliţiei Rutiere

Potrivit oamenilor legii, cei mai mulţi dintre conducătorii auto nu şi-au adaptat viteza la condiţiile de drum, ceea ce a dus la producerea zecilor de tamponări şi a accidentelor soldate cu rănirea unor persoane. "Conducătorii auto trebuie să inţeleagă că pe carosabilul acoperit cu gheaţă, zăpadă bătătorită, polei sau piatră cubică umedă, şoferii trebuie să ruleze cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră in localităţi şi 50 de kilometri pe oră in afara localităţilor", ne-a declarat Constantin Stroescu, Ofiţer de Presă in cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere din Capitală.
Totodată, şoferii sunt sfătuiţi să folosească in mod corespunzător atăt sistemul de iluminare-semnalizare, căt şi pe cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi in trafic. Legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de intălnire in afara localităţilor şi in timpul zilei.


Polei pe A1

Zeci de tamponări s-au inregistrat ieri-dimineaţă pe şoselele din 15 judeţe din cauza vremii nefavorabile. Cele mai multe evenimente rutiere, 15, s-au produs pe Autostrada Piteşti - Bucureşti pănă la ora prănzului. Pe aceeaşi arteră importantă, din cauza poleiului, un autocar cu patru persoane s-a răsturnat, iar o cisternă şi un TIR au derapat. Patru persoane au fost rănite uşor. Tot din cauza unui accident rutier, traficul a fost blocat pe un sens pe DN 71, drum care face legătura intre Tărgovişte şi Sinaia. Poleiul a fost cauza unui alt accident produs in judeţul Dămboviţa. Trei persoane au scăpat cu viaţă ieri, după ce autoturismul in care se aflau a fost strivit intre două camioane, accidentul producăndu-se pe DN 71, in apropierea localităţii dămboviţene Ilfoveni. Şoferul unui autoturism nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic, iar maşina a intrat in partea din spate a unui camion incărcat cu ciment.


×
Subiecte în articol: observator cauza