x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Targ - Cum ajungi student in strainatate?

Targ - Cum ajungi student in strainatate?

de Eugenia Mihalcea    |    29 Mar 2006   •   00:00
Targ - Cum ajungi student in strainatate?

Harvard, Yale, MIT sunt doar cateva din numele prezente la a doua editie a Targului International al Universitatilor (RIUF), care se va desfasura la 1 si 2 aprilie, in cadrul Universitatii Politehnica din Capitala.

In afara de cele 75 de institutii din 18 tari, universitati internationale si romanesti, centre de informare si consiliere, edituri educationale, programe de burse, prezente la RIUF, tinerii pot aplica pe adresa de web a targului, la www.riuf.ro, pentru unul din cele 43 de seminarii, prezentari si discutii. In cadrul acestora pot afla care sunt pasii pentru a ajunge student la o institutie de invatamant superior din strainatate, dar si ce vrea fiecare dintre facultatile pre-zente de la elevii romani. "Romania nu este perceputa ca o piata educationala, inca", spune Alexandru Ghita, unul dintre organizatori.

STATISTICI. Cu toate acestea, conform datelor furnizate de Institutul International al Educatiei din New York, in anul academic 2003-2004, 3.320 de romani se aflau la studii in Statele Unite ale Americii. Dintre acestia, cei mai multi erau la New York - 290 de studenti.

Procesul de aplicatie dureaza in jur de un an, de aceea la targul care se va desfasura la inceputul lunii aprilie in Capitala tinerii pot aduna toate informatiile necesare.

In general, pentru a aplica la universitati internationale trebuie sa pregatesti un dosar care contine: rezultatele tale la anumite examene standardizate (SAT, TOEFL, GMAT etc), o serie de formulare completate si unul sau mai multe eseuri care au rolul de a te prezenta universitatii la care aplici. Formularele furnizate de universitati pot fi descarcate de pe site-urile universitatilor sau pot fi solicitate in mod special, caz in care pot fi trimise prin posta impreuna cu mai multe materiale de prezentare a institutiilor respective.

PONTURI. Eseurile reprezinta unul dintre elementele esentiale ale dosarelor, si asta deoarece evaluatorii urmaresc sa descopere sistemul tau de gandire, dupa cum este de parere Alexandru Manaila, organizator RIUF, care este in prezent student la Harvard. El are si un site, www.facultate-sna.ro, in cadrul caruia ofera sfaturi pentru cei interesati de o institutie de invatamant superior din strainatate.

Costurile de scolarizare pentru studentii internationali variaza intre 7.000 de dolari, la colegiile de doi ani, si 45.000 de dolari. Aproximativ 500 de colegii si universitati ofera finantare studentilor, aceasta fiind totala sau partiala. Mike Morris, intervievatorul Harvard in Romania de opt ani, spune ca tinerii care vor sa aplice "trebuie sa fie persoane inteligente". "Nu cautam genii sau viitori casti-gatori ai Premiului Nobel, dar cautam oameni pasionati de un anumit domeniu, fie teatru, muzica, tineri care exceleaza in matematica sau fizica, cautam oameni talentati", adauga Mike Morris.

Pentru mai multe detalii despre acest targ puteti accesa www.riuf.ro, iar pentru a lua parte la seminarii este nevoie sa va inregistrati pe site-ul evenimentului. Pretul de intrare la targ este de 70.000 de lei vechi.

×
Subiecte în articol: observator