Țările bogate, reprezentând 13% din populația lumii, au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui raport publicat de ONG-ul Oxfam, miercuri.
Oxfam a analizat înțelegerile pe care corporațiile farmaceutice și producătorii de vaccinuri le-au făcut cu diferite țări. Astfel, raportul subliniază dificultatea pe care o va avea o partea a populației lumii de a găsi vaccinuri în perioada inițială.
Logica țărilor bogate care au achiziționat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri este aceea că cel puțin unul dintre acestea se va dovedi eficient.
Astfel, Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și alte țări au semnat, începând din luna mai, numeroase contracte care garantează în avans producția și livrarea de doze de vaccin, dacă studiile clinice se dovedesc concludente.
În prezent, cinci tipuri de vaccinuri se află în faza a treia a studiilor clinice. Chiar și în cazul puțin probabil în care toate cele cinci vaccinuri se vor dovedi un succes, 61% din populația lumii nu va avea acces la un vaccin până cel puțin în anul 2022, mai avertizează Oxfam.
Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac şi institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.
„Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi", a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam.