Decizia de adoptare a noii taxe de mediu va luată în urma unei dezbateri publice. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că noua taxă de mediu nu este definitivată. "Noua taxă, în momentul în care va fi definitivată, va fi făcută publică. Vreau să asigurăm că nu se va lua nici o decizie decât după o dezbatere publică", a precizat Rovana Plumb, potrivit Agerpres.
Ministrul Mediului a mai spus că principiul de bază care stă la baza conceptului de timbru de mediu este cel potrivit căruia poluatorul plăteşte. Rovana Plumb a precizat că în cazul dezbaterii publice se va ţine cont de normele Comisiei Europene cu care va exista de altfel un dialog în acest sens pentru a nu se risca procedura de infrigement.
Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie. În decembrie, Ponta a asigurat că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013. Atunci, premierul a afirmat că taxa de primă înmatriculare a fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.
Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută la prima transcriere a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, în urma protestelor din Capitală şi din ţară, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului. El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.