x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxa care crește de 5 ori de la 1 ianuarie 2024!

Taxa care crește de 5 ori de la 1 ianuarie 2024!

de Redacția Jurnalul    |    29 Oct 2023   •   20:40
Taxa care crește de 5 ori de la 1 ianuarie 2024!
Sursa foto: Levente_Naghi/Getty Images/iStockphoto

Proprietarii imobilelor neîngrijite s-ar putea confrunta cu o taxă majorată cu 500% de la 1 ianuarie 2024, în urma unui amendament USR.

Aceasta este şi cea mai mare taxă din România de anul viitor, apărută în urma unui amendament USR, şi care se va aplica în mai multe localităţi, scrie Antena3CNN

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2024, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8%, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

Mai mult, printre cei care vor avea de plătit sume mult mai mari la stat se numără proprietarii care nu au grijă de clădirile lor. 

Numită şi "taxa pe paragină", aceasta va fi cea mai mare taxă din România, iar în unele orașe, au avut loc ședințe de consiliu și primarii au început deja să ia măsuri cu privire la aceste imobile.

Asta îi așteaptă pe proprietarii imobilelor degradate din municipiul Caransebeş. Adică impozitul majorat pentru clădirile neîngrijite, ce a revenit în atenția consilierilor locali din Caransebeș.

Prevăzută să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024, taxa aprobată în urma unui amendament USR vizează și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice. 

Și sunt destule astfel de clădiri în Caransebeș, mai ales în zona centrală. 

"Avem un regulament pentru clădirile istorice și fațade, n-a venit nicio propunere și aș vrea să știu dacă s-a trimis vreo notificare vreunui proprietar de clădire din asta degradată, care e prinsă în lista respectivă. 

Conform regulamentului, se spune că veți veni cu fiecare clădire în parte în CL", a spus useristul Dragoș Curelea, care a întrebat recent dacă proprietarii acestor clădiri au fost înștiințați cu privire la ce-i așteaptă de anul viitor.

Cel care se ocupă de problemă din partea Primăriei Caransebeș, city managerul Florin Bogdea, a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului. 

"Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. 

 

×
Subiecte în articol: taxa impozit paragina clădiri