x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxe de 1.150 de euro pe semestru, la universităţile ungare! Studenţii au ieşit în stradă, să protesteze

Taxe de 1.150 de euro pe semestru, la universităţile ungare! Studenţii au ieşit în stradă, să protesteze

de Istvan Deak    |    11 Dec 2012   •   13:11
Taxe de 1.150 de euro pe semestru, la universităţile ungare! Studenţii au ieşit în stradă, să protesteze

Peste 1.000 de studenţi au protestat luni la Budapesta faţă de o reformă a învăţământului superior aprobată săptămâna trecută de Parlament, care prevede introducerea de taxe de şcolarizare şi o reducere a numărului studenţilor care beneficiază de o subvenţie pentru finanţarea taxelor, blocând podurile peste Dunăre, în ciuda vremii geroase.

Ei au cerut demisia secretarului pentru Educaţie Rozsa Hoffmann şi, escortaţi de poliţie, au blocat ulterior un pod central pentru câteva ore. Marşul s-a desfăşurat paşnic.

Marşuri şi pichete

Circa 800 de studenţi au defilat în direcţia Parlamentului, în timp ce în universităţi şi clădiri publice au fost organizate pichete, atât în cele din Capitală, cât şi în oraşe precum Debrecen, Pecs, Szeged şi Sopron.

Reforma prevede o reducere a numărului de locuri finanţate de stat în universităţi şi introducerea de taxe de şcolarizare, precum şi un sistem de împrumuturi pentru studenţi. Începând din 2013, aceştia vor trebui să plătească până la 325.000 de forinţi (1.150 de euro) pe semestru. "Guvernul a anunţat din senin că anul viitor va reduce drastic numărul de locuri finanţate de stat în învăţământul superior, la 10.000 de locuri", a declarat Laszlo Bernath, un student la Facultatea de Istorie, în vârstă de 26 de ani.

Austeritate

Guvernul prim-ministrului Viktor Orban, care se luptă să menţină deficitul bugetar sub plafonul UE de 3 procente, a anunţat săptămâna trecută că începând de anul viitor va finanţa complet doar 10.480 studenţi, cu două treimi mai puţini decât în acest an. Guvernul va finanţa parţial taxele de şcolarizare ale peste 46.000 de studenţi şi va oferi studenţilor împrumuturi subvenţionate la rate preferenţiale.

“Legare de glie”

Un alt capitol controversat al reformei îi obligă pe studenţii beneficiari ai unei burse din partea statului să lucreze în Ungaria un anumit număr de ani, după ce îşi obţin diploma de licenţă.

Guvernul Orban susţine că prin sistemul de împrumuturi pentru studenţi se va reduce rata de abandon în timpul studiilor universitare, care este actualmente de 50%, şi că un sistem bazat de merite va permite unui număr mai mare de studenţi să ajungă la universitate. Dar organizaţiile studenţeşti susţin contrariul, şi anume că aceste măsuri vor atrage după sine o scădere importantă a numărului de înscrieri la universitate.

Platforma studenţească HOOK a anunţat că studenţii îşi vor continua mişcarea de protest până când solicitările lor vor fi satisfăcute, iar miercuri este programat un nou protest.

×
Subiecte în articol: studenţi proteste greva