x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxe şi impozite noi în 2011

Taxe şi impozite noi în 2011

03 Ian 2011   •   11:07
Taxe şi impozite noi în 2011

144811-.jpgAnul 2011 începe cu noi scumpiri, cauzate de majorarea accizelor, cu taxe auto mai mari, atât pentru autoturisme, cât şi pentru autovehiculele pentru transportat mărfuri, dar şi cu reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, concomitent cu introducerea de contribuţii la asigurările de sănătate pentru pensiile de peste 740 lei.

Astfel, taxa de poluare auto va fi majorată, din 2011, în medie cu 45-50% faţă de nivelul actual, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehiculele poluante într-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilită în funcţie de vechimea maşinii, capacitatea cilindrică şi gradul de poluare.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru înmatricularea unei maşini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Cresc accizele

Majorarea accizelor se traduce prin scumpiri imediate, în special la carburanţi. De la 1 ianuarie, accizele la benzina fără plumb şi motorină vor creşte cu peste 3%. Acciza la benzina fără plumb va creşte de la 452 de euro pe tonă la 467 de euro pe tonă, iar cea la motorină se va majora de la 347 de euro pe tonă la 358 de euro pe tonă. Acciza pentru benzina cu plumb va rămâne nemodificată, la fel şi accizele pentru alcool şi băuturile alcoolice.

Deşi Codul Fiscal prevedea eliminarea accizei la cafea din 2011, acest lucru nu se va întâmpla. De anul acesta, se modifică întreaga structură a accizelor la ţigări. Scumpirile vor fi simţite abia din a doua parte a acestui an. În prima jumătate a lui 2011, va fi aplicată acciza actuală, de 76,59 euro/mia de ţigarete. În schimb, de la 1 iulie 2011, pachetele de ţigări se vor scumpi cu sume cuprinse între 20 şi 60 de bani, informează Mediafax.

Veniturile nedeclarate, impozitate cu 16%

Finanţele au decis să impoziteze cu 16% veniturile nedeclarate a căror natură nu este cunoscută de către Fisc la momentul controlului. Ministrul finanţelor a precizat că taxa va fi aplicată persoanelor fizice care au făcut cheltuieli sau deţin elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, comparativ cu veniturile declarate. Verificările vor fi făcute pe baza metodei cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare şi a patrimoniului. Guvernul a prelungit cu încă un an limitarea deductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul pe care le fac firmele.

În ceea ce priveşte jocurile de noroc, în sălile de cazinouri şi slot-machine vor fi emise bilete de intrare pentru fiecare persoană.

Mai puţini bani pentru pensionari şi mămici

Nevoia de bani la bugetul de stat va lovi, anul viitor, în special în pensionari şi în mămici. Pe de altă parte, bugetarii vor primi salarii mai mari cu 15%. Din prima zi a anului care vine, pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor plăti contribuţia de 5,5% pentru asigurările de sănătate. Cota va fi aplicată întregii sume. În prezent, pensiile de până la 1.000 de lei sunt scutite de taxe şi impozite. Este impozitată şi se achită contribuţie la fondul de sănătate pentru suma care depăşeşte 1.000 de lei. Guvernul estimează că va obţine anul viitor din această sursă 1,4 miliarde de lei.

Guvernul a decis să schimbe regulile jocului şi pentru mămicile care vor naşte copiii începând cu 1 ianuarie 2011. În prezent, femeile pot rămâne în concediul de maternitate doi ani, timp în care primesc în fiecare lună 85% din media veniturilor lunare primite în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. De anul viitor, vor exista două posibilităţi. Prima prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei. Părinţii care se vor întoarce la serviciu până la împlinirea celor 12 luni vor primi o primă de la stat de 500 de lei. Există posibilitatea de a-şi lua concediu fără plată până la doi ani.

Cea de-a doua variantă presupune o durată a concediului maternal de doi ani, însă în acest caz valoarea indemnizaţiei scade până la o sumă cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei. Din această măsură, guvernul speră să şi reducă cheltuielile bugetare de anul viitor cu aproximativ 100 de milioane lei, iar pentru 2012 reducerea va fi şi mai mare, de circa 500 de milioane lei.

Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau nu participă la programe de formare profesională.

Legislaţia în vigoare sistează indemnizaţia de şomaj doar în cazul în care locul de muncă refuzat este situat la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.

Anul 2011 aduce modificări şi în ceea ce priveşte certificarea energetică a clădirilor. Astfel, proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi, de la 1 ianuarie, să deţină un certificat de performanţă energetică a clădirii dacă vor să vândă sau să închirieze spaţiile respective.

×