x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taximetrişti, informatori pentru poliţiştii reţinuţi

Taximetrişti, informatori pentru poliţiştii reţinuţi

de Mara Raducanu    |    11 Ian 2012   •   21:00
Taximetrişti, informatori pentru poliţiştii reţinuţi

Tribunalul Bucuresti a decis ieri arestarea preventiva pentru 29 de politisti de la Sectiile 1 si 3 din Bu­curesti, acestia fiind acuzati pentru luare de mita, complicitate la prostitutie si la proxenetism, lipsire de li­bertate si tortura.

Au luat mita de la soferii din tra­fic, dandu-se drept politisti de la rutiera. Si-au torturat si batjocorit unii dintre colegi, fara sa stie ca erau ofiteri sub acoperire in ancheta. Au fraternizat cu proxenetii zonei si au incalcat legea pe care ar fi trebuit sa o aplice. Unii dintre cei 31 de politisti surprindeau femei care practicau prostitutia si le percepeau taxe de protectie, pentru a nu constata faptele si pentru a nu le sanctiona, potrivit unui comunicat al DGA. Anchetatorii au montat tehnica audio-video in masinile de serviciu ale agentilor de la Sectiile 1 si 3, pentru a putea surprinde momentele in care acestia luau bani pentru a nu-si exercita atributiile, toate acestea devenind probe la dosarul de coruptie.

Doi politisti de la Sectia 3 de Politie au supus o femeie (n.r. – in realitate, ofiter sub acoperire) la violente fizice si psihice 'extrem de crunte si grave', pentru a o determina sa declare ca practica prostitutia si pentru ca a refuzat sa le dea mita. Potrivit procurorilor, agentul de politie Dan Ungureanu impreuna cu plutonierul de la Jandarmerie Laurentiu Nicolae Popina au retinut-o nelegal in sediul Sectiei 3 de Politie pe 'Irina Nistor', martor in cauza. Femeia a fost abordata pe strada de politisti sub pretextul ca practica prostitutia si i s-a sugerat o modalitate de a eluda sanctionarea sa. Politistul Andi Marius Ionescu a per­che­zi­tio­nat-o pe 'Irina Nistor', aceasta fiind dezbracata pana la piele. 'Ionescu Andi Marius s-a comportat abuziv cu martora Irina Nistor efectuandu-i o perchezitie corporala cu incalcarea normelor procedurale, care prevad efectuarea acestui act de catre o persoana de acelasi sex cu cea per­che­zi­tio­nata, ocazie cu care a dezbracat-o complet, smulgandu-i im­bra­ca­min­tea si lenjeria intima', se mai arata in referatul procurorilor. El a legat-o cu ca­tusele si a lovit-o.

Potrivit do­cu­men­tului citat, aceste fapte sunt redate intr-o inregistrare ambientala.
'Irina Nistor: De ce trageti de mine. Au! Da de ce trageti de mine?
Dan Ungureanu: Stai jos, acolo, ai inteles?
Dan Ungureanu: Cum ma minti, te mint si eu. Singura! Ai inteles– Singura! Ca iti dau una de zbori pe fisetul acela. Si o sa spun n-am atins-o. Ai inteles– Pai tu crezi ca minciuna e numai pentru tine– Asa crezi tu ca e minciuna– Ih, iti trag o bucata de cazi in cap aici. Si o sa spun, n-am atins-o, domne. Cine iti demonstreaza– O sa spuna colegul meu ca te-am atins eu– Ca-ti trag si eu un bocanc in cap. Ai inteles?'

Ponturi de la taximetristi pentru 'epoletii' spagari
Unii din agentii de la Ordine Pu­blica dusi la instanta cu propunere de arestare aveau ca informatori taximetristi, care ii anuntau cand lasau prostituatele la hoteluri. Potri­vit Mediafax, dupa ce primeau 'pontul', agentii puteau veni sa le ceara taxele de protectie, potrivit declaratiei unui martor cu identitate protejata. Aceiasi taximetristi ii anuntau pe unii dintre politisti si cand aduceau prostituate la hotelurile respective, pentru ca agentii sa poata veni la momentul oportun sa le perceapa taxe de protectie.

×
Subiecte în articol: observator