x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taximetriştii presează „indexarea” tarifelor

Taximetriştii presează „indexarea” tarifelor

de Andrei Ivan    |    17 Mar 2011   •   20:34
Taximetriştii presează „indexarea” tarifelor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

156804-mr-20090918115721006.jpgTaximetriştii sunt pregătiţi să facă revoluţie în ceea ce priveşte preţul kilometrului cu taxiul. „Murim de foame cu mizeria asta de tarif! Dacă bag cinci inşi în maşină şi merg din Romană în Băneasa îmi lasă 12 lei! Cu jumătate merge cu RATB-ul în înghesuială. Eu îmi rup maşina şi de unde să fac investiţii? Din părţi!”, se plâng taximetriştii adunaţi în staţia de taxi din Piaţa Romană.

De la începutul lunii, preţul pe ki­lo­metru a fost mărit doar de o parte din­tre colaboratorii de la Taxi Co­băl­cescu, pentru a grăbi astfel decizia Direcţiei de Transporturi a Primăriei Municipiului Bucureşti. Dacă iniţial se vorbea despre majorarea kilome­tru­lui de la 1,39 de lei la 1,69, se pare că taxi­metriştii vor să protesteze la aceas­tă decizie! Şi nu din cauza scum­pi­­rii, ci din cauza măririi tarifului cu prea puţin. „În plină criză, omul mer­gea cu taxiul că-i convenea, acum mer­ge oricine, nu noi. Toată lumea ne în­ju­ră şi ne arată cu degetul, dar noi drep­turi nu avem deloc. Avem doar obli­gaţii. Suntem cei mai fraieri”, spu­ne Alexandru Iorgu de la Taxi AS. „Dacă întârziem la comandă, luăm 6 ore ca proştii şi stăm pe bară, iar clientul dacă întârzie mai trebuie să-l aşteptăm noi încă cinci minute. Păi, pe foamea asta, dacă nu iei comenzi prin staţie, eşti mort. Din stradă lumea te ocupă dacă ai cel mai mic tarif pe uşă”, se plânge şi Gheorghe Răducan de la Taxi 2000.

Chiar dacă majoritatea ta­xi­me­tri­ştilor din Capitală au pe maşini butelii de GPL, tot nu le mai convine. „Ce mi-e, domne, că merg cu benzi­nă sau cu gaz. Tot 40 de sute bag în be­n­zină în fiecare zi, dau la plan încă 1 milion şi mai rămân cu două pa­che­te de ţigări pe zi! Facem munca în zadar!”, se plâng taximetriştii aciuaţi prin târg, la intrarea în Vitan. „Lumea o să sară de *** în sus: «Au mărit şi hoţii ăştia tarifu’!», da’ ei nu se gândesc că noi când a început criza am scăzut tarifele, de 1,99 la 1,69 şi le-am micşorat după o perioadă la 1,39 ca să putem să trăim!”, adaugă nea Răducan enervat de unele decizii luate în piaţa taximetriei.

Conform mai multor informaţii de pe piaţa taximetriştilor, în cazul în care Primăria va da decizia de mă­rire a tarifului, cei de la Taxi 2000 vor fi ultimii care vor schimba tariful. „Ro­bert Meghesi, patronul nostru, e ta­ximetrist şmecher ajuns patron. Ul­tima dată l-au fript ăştia de la Pelican. Toată lumea a majorat tarifele, iar ăia, cu licenţă de Ilfov, care de fapt n-au voie prin Bucureşti, n-au miş­cat un leu. Acum, dacă Primăria m­ă­reşte tariful, noi o să mai facem muncă vo­luntară încă câteva luni, până când o să-şi schimbe toţi preţul pe kilometru”, spune Alex Avram de la 2000.

Când va intra în vigoare noul tarif al taxiurilor galbene din Bucureşti, mai mult ca sigur că va începe o nouă nebunie prin Capitală. Până atunci, mergem cu 1,39 peste tot. Dar până atunci aveţi grijă cu cine vorbiţi, pentru că suntem alături de voi.

×