x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Te-ai atins de telefonul soţiei? Ai agresat-o! O campanie socială bazată pe noul Cod Civil. Ce cred ONG-urile, autorităţile şi psihologii

Te-ai atins de telefonul soţiei? Ai agresat-o! O campanie socială bazată pe noul Cod Civil. Ce cred ONG-urile, autorităţile şi psihologii

de Dan Cărbunaru    |    Dan Radu    |    21 Sep 2011   •   16:39
Te-ai atins de telefonul soţiei? Ai agresat-o! O campanie socială bazată pe noul Cod Civil. Ce cred ONG-urile, autorităţile şi psihologii

"Nu doar vanataile te transforma intr-o victima. Verificarea telefonului mobil este tot o forma de violenta in familie". Este mesajul unui campanii care ruleaza la televiziuni, de ceva vreme. Spotul se bazeaza pe prevederile noului Cod Civil, care este mai explicit la capitolul "Drepturile si indatoririle personale ale sotilor", stipuland ca: "Un sot nu are dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt sot" (articolul 310).

In timp ce ONG-urile care sprijina victimele violentei domestice saluta aceasta prevedere, avocatii si politistii spun ca citirea sau controlarea corespondentei de catre soti este foarte greu de dovedit.

“Sunt multe cazuri in care sotii ajung sa se desparta din cauza ca unul dintre ei, de regula pe fondul geloziei si a neincrederii, ajunge sa verifice corespondenta electronica, conturile din retelele de socializare, mailurile, sms-urile primite sau transmise, listingurile apelurilor, ajungand astfel sa ascunda corespondenta celuilalt sot", spune avocatul Simona Liliana Anton, de la Baroul Bucuresti. Totusi, a dovedi violarea corespondentei, ramane un lucru complicat.

"O astfel de prevedere, introdusa in mod explicit in Codul Civil reprezinta o garantie in plus a respectarii vietii private, inclusiv in relatiile dintre soti. Cea mai dificila problema ramane insa cea a probatiunii. Aproape imposibil va fi insa de dovedit o situatie in care, spre exemplu, sotul citeste sms-urile din telefon sau chiar lista apelurilor din aparatul telefonic, pe care apoi le si sterge din memoria aparatului', spune Simona Liliana Anton.

La randul sau, un politist judiciarist din cadrul IGP spune ca a dovedi violarea corespondentei intre soti va fi un lucru deosebit de dificil.

“Va fi foarte greu de documentat un astfel de caz. Pentru a avea probele necesare, acestea trebuie autorizate de instantele de judecata. Pot fi autorizate interceptari, monitorizari, dar este greu de crezut ca ar putea fi eliberate astfel de mandate. De regula se dau pentru cazuri grave, in care sunt implicate grupari criminale periculoase", a declarat acesta.

"Spre exemplu, sotul care suspecteaza ca ii este cenzurata corespondenta ar putea fi tentat sa instaleze camere de luat vederi in casa. Pentru a fi admisa in instanta, o astfel de proba ar trebui aprobata de magistrat iar calitatea inregistrarii ar trebui sa fie suficient de buna pentru a surprinde fara echivoc cele intamplate', a mai spus politistul.

“O noua forma a exercitarii controlului'

Camelia Proca, de la Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (ALEG), ONG care detine si centre se sprijin pentru femeile abuzate de soti, crede ca semnalarea viol`rii coresponden]ei de c`tre so]i ar putea ajuta la condamnarea mai multor agresori.

"Avem in continuare foarte putine condamnari in cazurile de violenta domestica. In astfel de cazuri este foarte dificil sa vii cu dovezi, femeilor le este de multe ori frica sa solicite un certificat medico-legal, iar dovezile pe care le prezinta tribunalului sunt de multe ori destul de slabe", crede Camelia Proca, care spune ca verificarea telefonului sau a contului de e-mail este o noua forma de control din partea partenerului abuziv.

"Cred ca este o forma mai noua a exercitarii controlului. Odata cu avansarea tehnologiei, apar si noi metode de abuz. E o metoda pe care agresorii stiu foarte bine sa o foloseasca. Si noi am avut cazuri in care victimelor li se controla accesul la telefon, victimele ne vorbeau in soapta si cu frica de a fi auzite, sau ca partenerul sa afle ca ne-a sunat".

Camelia Proca crede insa ca verificarea telefonului in sine nu este un abuz, ci doar o parte a problemei.

"Desigur, nu simpla verificare a contului de mail sau a telefonului este un act de violenta. Insa corelata cu alte actiuni de control, se poate constitui intr-un abuz. De exemplu daca sotul ii interzice sotiei sa iasa cu prietenele sau sa vorbeasca cu acestea".

“Femeile controleaza corespondenta in mai mare masura'

Faptul ca violarea corespondentei se poate transforma in violenta conjugala il admite si psihologul Aurora Liiceanu.

"Poti sa terorizezi pe cineva si fara sa-i lasi vanatai. Violenta are si componenta ei psihica, nu trebuie sa ajungi la spital ca sa o simti. Chiar si violarea corespondentei iti induce o spaima".

Aurora Liiceanu spune ca nici invocarea curiozitatii nu este o scuza pentru violarea corespondentei.

"Curiozitatea aceasta nu este un semn bun. Orice om are dreptul la intimitatea lui, la autonomia lui. Desigur, o relatie are si libertati si constrangeri. Nu poti sa pleci o saptamana fara sa-i spui partenerului unde te duci. Sunt lucruri care tin de etica iubirii".

Aurora Liiceanu spune, insa, ca incercarea de a controla o relatie prin violarea corespondentei este un lucru pe care il fac mai mult femeile.

"La nivel de masa femeile au cultura controlului. Daca partenerul se vede cu femei, nu e bine, pentru ca alte femei sunt o amenintare. Daca barbatul iese cu prieteni barbati, iar nu e bine, pentru ca prietenii il invata la prostii. Femeile controleaza corespondenta partenerului in mult mai mare masura", a mai spus Aurora Liiceanu.

×