x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Parte din tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România

Iohannis: Parte din tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   13:45
Iohannis: Parte din tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România
Sursa foto: facebook

Cel puțin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă și plusvaloare aici la noi, a spus președintele Klaus Iohannis, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Organizațiilor Neguvernamentale.

Președintele Klaus Iohannis a găzduit marți la Palatul Cotroceni evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, cu ocazia Zilei Mondiale a Organizațiilor Neguvernamentale.

„În ultimii ani, ne-a fost testată capacitatea de adaptare, solidaritatea și reziliența în fața unor multiple provocări, de la pandemia de COVID-19 la războiul din Ucraina, cu toate consecințele lor socio-economice. În acest context complicat, nu trebuie să neglijăm protecția mediului înconjurător, de care depind calitatea vieții, sănătatea și siguranța noastră”, a spus președintele.

El a arătat că, în efortul național de protejare a mediului, instituțiile statului au nevoie de parteneri pe care i-au găsit deseori în rândul societății civile.

Șeful statului a spus că evenimentul de la Cotroceni își propune să prezinte o serie de proiecte și bune practici testate în mediul neguvernamental, care au fost deja replicate sau pot fi preluate în programe naționale de către instituții publice și academice.

„Un domeniu foarte dinamic este cel al educației pentru mediu și climă, unde au apărut multe inițiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde. Vorbim de proiecte care propun noi activități pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacității guvernamentale încă limitate în materie de educație ecologică. În plus, multe organizații fac demersuri care implică direct comunitățile în conservarea naturii, dar și în tranziția energetică. În cadrul unor astfel de proiecte, cetățenii înțeleg mai bine beneficiile unor acțiuni pentru mediu și devin veritabili parteneri în tranziția verde”, a declarat Iohannis.

El a afirmat că, în ultimele luni, coaliția și-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralității climatice la nivel național, a făcut pași în dezvoltarea economiei circulare și a creat noi instrumente financiare verzi.

„Cu toate acestea, rămân multe provocări de abordat. Măsurile în domeniul accesului la energie și eficienței energetice trebuie să îi sprijine pe cei mai vulnerabili consumatori prin investiții care reduc simultan facturile și poluarea. Cel puțin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă și plusvaloare aici la noi. Tranziția verde trebuie să funcționeze pentru toți. Astfel, este imperativ să ne consolidăm capacitatea de a formula și implementa politici ecologice eficiente, alături de optimizarea utilizării fondurilor europene destinate lor. De asemenea, este esențial ca legislația națională să faciliteze o tranziție verde ordonată, dar și echitabilă. Parlamentul României are o responsabilitate majoră în acest sens”, a mai spus președintele.

El a subliniat că este necesar un angajament comun al întregii societăți, reflectat într-un pact național care să facă din protecția mediului o prioritate națională.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: tehnologie verde klaus iohannis