x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Telescopul Kepler a descoperit două corpuri misterioase

Telescopul Kepler a descoperit două corpuri misterioase

05 Ian 2010   •   00:00

Noul telescop spaţial al NASA conceput pentru a căuta noi planete în afara sistemului nostru solar a descoperit două obiecte astronomice misterioase. Acestea sunt prea fierbinţi pentru a fi planete, dar sunt prea mici pentru a fi stele, informează AP.



Lansat în martie 2009, telescopul a descoperit cele două obiecte misterioase, fiecare pe o orbită în jurul unei stele. Conform responsabilului misiunii telescopului Kepler, Bill Borucki, cele două obiecte sunt cu câteva mii de grade mai fierbinţi decât stelele în jurul cărora orbitează, motiv pentru care nu pot fi considerate planete. De asemenea, cele două obiecte sunt mai mari decât cea mai mare dintre planetele gazoase ale sistemului nostru solar, Jupiter.

Noua descoperire nu poate fi catalogată după nici o definiţie a corpurilor astronomice existentă până în prezent, iar deocamdată cele două obiecte nu au fost clasificate de către astrofizicieni. "Universul continuă să facă obiecte necunoscute mai stranii decât ne-am fi putut imagina vreodată", a comentat şi Jon Morse, şeful departamentului de astrofizică al NASA, citat de Agerpres.

Cercetătorul NASA care a descoperit aceste obiecte, Jason Rowe, le-a denumit pentru moment "însoţitori fierbinţi". Cât de fierbinţi? Suficient pentru a topi fierul şi plumbul la suprafaţa lor, adică temperaturi de peste 14.500 de grade Celsius.

Deocamdată astronomii au emis două ipoteze cu privire la natura acestor obiecte. Una dintre ipoteze susţine că ar putea fi vorba de planete nou-născute. În cursul formării planetelor, în primele etape ale existenţei lor, acestea sunt foarte fierbinţi. În cazul în care această ipoteză ar fi adevărată, cele două nou formate planete ar putea avea o vârstă de aproximativ 200 de milioane de ani.

Cealaltă ipoteză susţine că cele două obiecte ar putea fi nişte pitice albe din sisteme binare, ce au fost canibalizate de celelalte două stele cu care evoluau în tandem şi care au rămas fără straturile exterioare, micşorându-se până la nucleu.A

×
Subiecte în articol: observator