x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Temperaturi caniculare - Recorduri de vara

Temperaturi caniculare - Recorduri de vara

de Dana Purgaru    |    24 Aug 2006   •   00:00
Temperaturi caniculare - Recorduri de vara

Vara aceasta, vremea a fost capricioasa, atat cu zile toride, cat si cu schimbari destul de bruste de temperatura, cu cer senin si apoi cu ploi torentiale, grindina si vijelii. Perioada foarte calda prin care am trecut a ridicat mercurul in termometre cu mult peste limita normala a acestei perioade. Iar pe Litoral s-au inregistrat chiar si 50 de grade.

DIFERENTE. Totusi, cifrele pe care le arata termometrele amplasate local pot sa difere cu mult fata de ceea ce ne spun meteorologii. "Temperatura se masoara in adaposturi umbrite aflate la o inaltime de doi metri fata de sol si care au in jur o suprafata de 100 m acoperita cu iarba - asa cer referintele internationale", ne-a explicat meteorologul de serviciu Viorica Dima. "De aici apare aceasta diferenta de temperatura. Practic, pentru omul de rand, aceste valori nu au nici o importanta", a adaugat specialistul de la ANM.

PE LITORAL.Valorile-record inregistrate in decursul anilor, in lunile de vara, la statia meteo din Constanta au fost depasite anul acesta, cand la data de 21 august au fost 38 de grade - vechiul record era de 37,3 grade, inregistrat la 1 august 1934. In luna iunie, cea mai ridicata temperatura inregistrata a fost de 35 de grade (in arhiva meteorologilor nu figureaza anul), in contrast evident cu cea mai coborata minima zilnica din iunie de la mare, care a fost de 6,4 grade. De asemenea, in luna lui Cuptor cea mai ridicata temperatura a fost la 10 iulie 1927, cand mercurul termometrelor a urcat pana la 38,5 grade.

Pe intreaga tara, recordul de temperatura maxima pentru aceasta luna ramane cel de la 10 august 1951, cand in localitatea Ion Sion din judetul Braila s-au atins 44,5 grade. La Bucuresti, cel mai cald a fost in anul 1945, cand s-au inregistrat 41,1 grade.

×
Subiecte în articol: observator grade