x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tensiuni interetnice la UMF Târgu Mureş. Vezi de ce

Tensiuni interetnice la UMF Târgu Mureş. Vezi de ce

03 Oct 2011   •   12:43
Tensiuni interetnice la UMF Târgu Mureş. Vezi de ce
Sectiile romana si maghiara au deschis separat, luni, noul an la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, prorectorul didactic al UMF, Nagy Ors, afirmand ca reprezentantii sectiei maghiare au recurs la acest gest ca la un "semnal de alarma". Formatiunile politice maghiare au reclamat o discriminare in ceea ce priveste invatamantul in limba materna, care nu s-ar permite decat la cursuri, nu si la lucrarile practice.
La deschiderea oficiala a anului universitar la UMF Targu Mures, de la Palatul Culturii, rectorul institutiei de invatamant, Constantin Copotoiu, a fost prezent in fata catorva sute de studenti alaturi de alte cadre din conducere, in acelasi timp reprezentantii sectiei maghiare aparand in fata altor cateva sute de studenti in amfiteatrul UMF.
"Cei care reprezinta corpul didactic maghiar au hotarat acest lucru joia trecuta, ca sa fie un fel de semnal inclusiv pentru presa, pentru toti. Noi, impreuna cu UBB si Institutul de teatru (UAT Targu Mures - n.r.), am fost nominalizati ca universitate multiculturala. In celelalte institutii de invatamant superior problema s-a rezolvat, la noi inca nu. Noi nu vrem sa intram in extreme, sa gasim solutii extreme, nici demonstratii, nici batai, nici nimic. E un semnal de alarma chiar si pentru politicieni, chiar si pentru Ministerul Educatiei, sa gasim impreuna solutii. Atat. Noi consideram ca in continuare, impreuna cu colegii romani, aceasta universitate este pentru noi un lacas in care trebuie sa conlucram, sa avem aceleasi conditii de munca, sa avem proiecte impreuna, lucrari stiintifice rezolvate impreuna", a spus Nagy Ors.
El a afirmat ca reprezentatii sectiei maghiare nu vor sa se organizeze demonstratii sau "lucruri extreme" in legatura cu situatia de la UMF Targu Mures, aratand ca acestia asteapta o solutie de la Ministerul Educatiei in legatura cu posibilitatile de studiu in limba materna.
"Noi, reprezentantii Senatului din partea cadrelor maghiare, am facut tot ce s-a putut face in limitele unor procedee democratice si legale. De aici incolo noi nu mai avem ce face, depinde de problema politica si de Ministerul Educatiei", a spus Nagy Ors.
De cealalta parte, prefectul Marius Pascan a spus, in discursul sustinut in fata catorva sute de proaspeti studenti ai UMF Targu Mures, la deschiderea de la Palatul Culturii, ca "exista provocari care indeamna la dezbinare, separatism, lucruri care au innegurat acest oras in urma cu 20 de ani, provocari care sunt apanajul politicienilor". El a repetat aceste idei si ulterior, in fata presei.
"Sunt aceleasi provocari, cunoscute, care au si innegurat Targu Muresul, ele au stat de fapt la baza conflictului interetnic din martie '90 si se continua, parca nu s-a invatat din lectiile trecutului nimic. Sunt interese, inclusiv politicianiste, de a sustine si a alimenta acest climat tensionat al dezbinarii, al segregationismului, sa-i faca pe studenti, daca se poate, sa fie unii impotriva celorlalti. Eu nu sustin aceste lucruri si i-am spus si domnului rector ca se poate baza pe mine in orice imprejurare cand este vorba de a construi ceva pozitiv. Nu de a dezbina, nu de a crea conflict, nu de a crea litigii", a spus Pascan.
Rectorul UMF Targu Mures, Constantin Copotoiu, a afirmat, la randul sau, ca nimeni nu se opune invatamantului in limba maghiara la universitate, insa numarul de cadre didactice de la sectia maghiara nu este suficient pentru a asigura un invatamant de calitate, daca si lucrarile practice s-ar desfasura in limba materna. Mai mult, rectorul a spus ca din discutiile avute cu reprezentantii sectiei maghiare a UMF Targu Mures a tras concluzia ca de fapt se doreste separarea celor doua sectii.
"Am spus-o si o repet: nimeni nu se opune invatamantului in limba materna, in limba maghiara, dar trebuie facut cu discernamant, fara sa sufere studentii. Dumneavoastra v-ar conveni sa aveti la anul I un singur cadru didactic - sa vina si sa faca cu 200 de studenti, sa-si bata joc de ei, si cursuri, si lucrarile practice? S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca si acum la admitere am scos posturi pentru linia maghiara, la sase discipline, si nu s-a prezentat nimeni, niciun maghiar. Si de aceea cateodata ii cert pe colegii maghiari, ca nu se intereseaza sa-si aduca cadre didactice sa ocupe aceste posturi. Acest lucru nu va pune semne de intrebare? Nu ma intrebati de ce nu vin cadre didactice maghiare la examen, intrebati-i pe colegii de la sectia maghiara. Au venit si le-am scos unde au dorit, de cate ori au dorit, cate posturi au dorit, la concurs - nu se ocupa", a afirmat Copotoiu.
El a spus ca fenomenul se observa mai ales la facultatile de Stomatologie si Farmacie, unde foarte multi aleg sa lucreze la cabinete private de stomatologie sau la fabrici de medicamente, decat sa aiba o cariera didactica la UMF, pe bani putini.
"Noi facem sectia maghiara, va convine sa nu aveti studenti la Farmacie si la Stomatologie, conform legilor tarii si ARACIS? Ca trebuie sa ai un numar de cadre didactice, 70. Nici noi nu ne dezvoltam sectia romana, sectia maghiara pierde - e bine asa? Nu suntem impotriva infiintarii acestor sectii in limba maghiara, dar trebuie sa ai si conditiile. Momentan nu sunt spatii pentru laboratoare separate pentru limba romana si pentru limba maghiara. In ce priveste numarul de cadre didactice, sunt discipline descoperite si la romani si la maghiari, unde nu putem face fata. Daca infiintam de anul acesta de limba maghiara separat si se dadea examen de admitere conform legilor existente, nu puteam sustine examen de admitere in limba maghiara la Stomatologie si Farmacie", a spus rectorul.
In ce priveste Carta Universitatii, contestata de formatiunile politice maghiare pentru partea referitoare la invatamantul in limba materna, Copotoiu a spus ca asteapta ca aceasta sa se intoarca de la minister, observatiile facute de oficiali nevizand probleme de fond.
"Carta Universitatii - am trimis-o la minister si asteptam sa vina, aprobata sau nu. Au fost observatii, mai mult gramaticale, nicio observatie de fond la Carta UMF", a afirmat Copotoiu.
Asociatia Maghiara pentru Pregatirea Medicala si Farmaceutica din Romania si Comitetul de Initiativa Bolyai au organizat, in august, la Biserica Reformata din Cetatea Targu Mures, un protest legat de situatia de la UMF Targu Mures, in timp ce PCM a adoptat, la Congresul desfasurat in 3 septembrie la Targu Mures, o luare de pozitie in legatura cu situatia de la UMF Targu Mures, sustinand ca noua Carta a Universitatii este "discriminativa".
Totodata, mai multe formatiuni maghiare au protestat fata de situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, sustinand ca Senatul a adoptat ilegal o Carta care discrimineaza maghiarii.
In septembrie, Asociatia Maghiara pentru Pregatirea Medicala si Farmaceutica din Romania a inaintat Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures, o plangere prealabila privind Carta UMF, solicitand revocarea acesteia, pe motiv ca este "nelegala".

×