Termenul pentru depunerea ofertelor de participare în vederea achiziționării de servicii de consultanță pentru privatizarea Romtelecom a fost prelungit cu două săptămâni, până la data de 21 noiembrie 2013, a anunțat, marți, într-un comunicat, Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), informează agerpres.ro.
Anunțul a fost publicat în data de 7 octombrie 2013 pe site-ul MSI, în presa de specialitate internațională și românească, termenul inițial fiind 7 noiembrie.
La solicitarea potențialilor ofertanți, termenul-limită de depunere și deschidere a ofertelor a fost prelungit până la data de 21 noiembrie 2013, în vederea finalizării elaborării ofertelor și a organizării unor consultări interne aprofundate cu toți factorii de decizie implicați.
Termenul în care pot fi solicitate clarificări a fost prelungit până pe 14 noiembrie 2013, ora 17,00.
Potrivit sursei citate, viitorii ofertanți trebuie să dovedească că au participat, în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autorități publice din România sau la nivel internațional, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puțin 2,5 miliarde de lei la momentul demarării procesului de privatizare.
De asemenea, firmele interesate trebuie să fi încheiat, în ultimii 10 ani, cel puțin un contract de consultanță a guvernelor/ministerelor altor autorități publice din România sau la nivel internațional, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel puțin 1,3 miliarde de lei la companii de stat.
În plus, ofertanții trebuie să aibă la activ participări, în ultimii cinci ani, în calitate de consultant în investiții financiare pe piața de capital sau vânzări de pachete de acțiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel puțin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de către minister.
Atribuțiile Consultantului vor consta în acordarea de asistență specializată pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor și efectuarea proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare și propunerea metodei de privatizare.
Guvernul a adoptat, în 24 iulie 2013, Hotărârea care prevede reluarea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom prin vânzarea pachetului minoritar de acțiuni pe care statul român, prin MSI, le deține în companie.
Acțiunile au o valoare nominală de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentând în total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
Acțiunea de finalizare a procesului de privatizare a Romtelecom a demarat inițial în anul 2005, trei ani mai târziu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale reluând acțiunile de finalizare a privatizării companiei.