Un secretar de stat din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) il contrazice, neconvingator, pe un director RADET, care declarase ca din martie 2007 debransarile nu vor mai fi permise pentru cate un apartament, ci doar pentru intregul bloc.
In Legea 325/2006 a energiei termice "nu exista prevederi restrictive privind debransarile (...), insa, de acum incolo, tot ce se construieste trebuie sa aiba un sistem unic de incalzire", a declarat ieri Mircea Nicu Toader, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). La randul sau, directorul general al RADET Bucuresti, Virgil Ramba, si-a contrazis un subordonat, pe directorul Adrian Bucur, care declarase in ajun ca debransarea de la sistemul de incalzire centrala va fi posibila doar daca tot blocul renunta la caloriferul de stat. "In general, afirmatia aceasta este relativ falsa", a spus Ramba la Realitatea TV. INTERPRETARI. "Declaratiile reprezentantului RADET Bucuresti dovedesc o interpretare curioasa a legislatiei", se arata intr-un comunicat al Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat ce se referea la declaratia lui Adrian Bucur. Reprezentantii asociatiilor de proprietari considera ca Legea 325 nu prevede obligativitatea debransarii integrale a imobilului. Confuziile pornesc de la faptul ca legea introduce principiul "un condominiu (un bloc) - un sistem de incalzire". Adica intr-un bloc nu pot fi si incalzire centrala, si apartamente debransate. Acesta este doar un principiu. Secretarul de stat Mircea Toader spune ca el se aplica numai constructiilor noi. E drept, articolul 54 din lege vorbeste despre "proiectarea si realizarea noilor imobile" la primele doua alineate, dar la alineatul 3 nu precizeaza faptul ca numai imobilele noi de tip condominiu nu pot avea doua sisteme de incalzire. Acest din urma alineat spune doar ca pot fi racordate la SACET (sisteme de incalzire centrala - n. r.) numai imobilele care au doar acest sistem. Este usor de banuit ca alineatul in cauza va fi interpretat de multi functionari si directori de intreprinderi de termoficare la fel cum a facut-o Adrian Bucur de la RADET. Insusi secretarul de stat Toader a recunoscut ca anumite prevederi "pot fi interpretate ca restrictive", iar directorul general al RADET si-a contrazis doar⦠"relativ" subordonatul. In plus, debransarea unui apartament nu este posibila fara acordul asociatiei de proprietari din blocul respectiv si al vecinilor "pe orizontala si pe verticala". Numai aceasta prevedere singura face aproape imposibila debransarea.Citește pe Antena3.ro
CONDITII LEGALE DE DECONECTARE
|
Debransarea totala a instalatiilor de incalzire si/sau pentru apa calda ale unui utilizator de tip condominiu este permisa cu acordul asociatiei de proprietari si cu anuntarea furnizorului si a administratiei locale cu 30 de zile inainte de debransare. Totodata, deconectarea unui consumator dintr-un condominiu poate avea loc cu acordul vecinilor de apartament, pe orizontala si pe verticala, al asociatiei de proprietari si cu conditia anuntarii furnizorului.
|
O SANSA PENTRU TERMOELECTRICA
|
Cat priveste pierderile producatorilor, tot ieri, Consiliul Concurentei a aprobat deblocarea pentru sase luni a executarii silite a conturilor Termoelectrica. Deblocarea a fost decisa de Guvern, astfel incat societatea sa poata face cheltuielile necesare programului de iarna. Anul trecut, compania a produs circa 57% din energia electrica a tarii si o cantitate apreciabila de caldura. Conditia pusa de Consiliul Concurentei a fost ca deblocarea conturilor sa fie adaugata la solicitarea de ajutor social pentru Termoelectrica, ale carei datorii sunt de circa 1,2 miliarde de euro.
|