Au trecut aproape 4 ani de la primul atentat al “teroristului din Plosca”. În ajunul Revelionului, la 30 decembrie 2010, Alin-Florin Bîţică (32 ani), zis şi “Jokerul”, i-a expediat un colet anonim lui C. Constantin. Un plic mare, ce conţinea o carte. O enciclopedie, între coperţile căreia “Jokerul” ascunsese un dispozitiv exploziv. În momentul în care C. Constantin a deschis coletul, s-a produs o explozie, iar bărbatul a suferit contuzii la nivelul mâinilor.
Între familia lui Bîţică şi cea a destinatarului coletului exista un conflict vechi, iar oamenii din Plosca au bănuit imediat că Alin este expeditorul coletului. Se lăudase mai demult prin târg că pricepe se confecţioneze bombe artizanale. Anchetatorii l-au luat în vizor, iar la percheziţia efectuată în ianuarie 2011 la domiciliul lui Alin Bîţică, poliţiştii au descoperit, în magazie, o baterie de 9 volţi, nişte cabluri şi substanţe ce puteau fi folosite la construirea bombei artizanale. “A studiat pe internet mai multe site-uri specializate, referitoare la confecţionarea artizanală a unor dispozitive explozive. De asemenea, din datele dosarului a rezultat că acesta şi-a pregătit plecarea de pe teritoriul României", declara atunci presei purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria, procuror Mihaela Mecleuş.
La 13 ianuarie 2011, Alin Bîţică a fost arestat preventiv. La 4 februarie 2011, a fost pus în libertate. “Nu au aşteptat rezultatele expertizei tehnice, a materialelor care din care era alcătuit coletul ăla. Expertiza trebuia făcută înainte să mă aresteze, dar ei s-au grăbit", le declara jurnaliştilor, imediat după ieşirea din arest, Alin Bîţică. “Nici nu au avut probe împotriva mea. Au avut o conversaţie de pe o adresă de mess, din care ar fi reieşit că eu povesteam cuiva cum am făcut bomba. Avocatul meu a demonstrat că aceasta nu este probă pentru a întemeia arestul preventiv şi aşa am ieşit", a adăugat Bîţică.
Mesajele “Jokerului”
Un infractor nepepsit este încurajat să recidiveze. Teoria este valabilă şi în cazul “teroristul din Plosca”.
Mocanu Florin - Daniel divorţase în aprilie 2011. Soţia introdusese acţiunea în instanţă, reclamând comportamentul lui violent. Mătuşa femeii, B. Maricica, fusese martor în procesul de divorţ, iar Mocanu o considera principala vinovată de eşecul mariajului său. A decis să se răzbune pe ea şi l-a contactat pe Alin Bîţică, căruia i-a solicitat “o carte explozivă”. Bîţică a confecţionat un dispozitiv asemănător primului (disimulat într-un volum de carte). Tot în preajma Revenionului, la data de 29 decembrie 2011, Mocanu a expediat coletul, prin poştă, la adresa lui B. Maricica. În momentul în care femeia a deschis cartea, s-a produs o explozie care i-a provocat, la nivelul mâinilor, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 8 – 9 zile de îngrijiri medicale.
Nici de această dată, Bîţică nu a fost tras la răspundere pentru faptele sale. La 15 octombrie 2012, el posta pe un blog, unde mai mulţi cititori dădeau detalii despre el, două comentarii, pe care le vom reda ad litteram: “sunt domnu ALIN.B, si antamplator am dat peste comentariile voastre,voi no sa aflati niciodata care este adevarul gol golut. toata lumea asi da cu parerea ca e asa sau invers,dar ca sa stiti de la mine faptul ca ma arestat adunci 22 de zile d;amna procuror Mecleus Mihaelaşcare la vremea respectiva se credea miezul ancheteiţacum treuie chiar ia sa asi traga beleaua dand cu susemnatul pe la parchetul general bucuresti,pe langa ia si doamna judecator Nuti care mia emis mandat de arestare dupa codul de procedura penala inventat de ei.luna asta leam facut plangere pt neglijenta an serviciu lui doamna nuti iam cerut 100 mi euro iar lui doamna mecless200 nii euro,astea 2 plangeri leam facut pe baza la o hotarare definitiva data de curtea de apel bucuresti an mai 2012 care mia dat 500 eur despagubiri pt ce sa antamplat atunci dar cu dobanda de 10 eur pe zi şpt ca nu mi ia dat an noemrie 2011 cand am facut plangereţ sa facut 4000 pana acum.dar ai mai las pana la primavara sa creasca vreau sami iau bmw 740 model 1998, ca sa nu mai ma prinda doamna mecleus sa ma aresteze iar pt ca acum e sup ca iam facut plangere si ese cam sifonata din asta mai mult ca sigur mai vedem... daca ami da bani pe care iam cerut ami retrag plangerea, daca nu ce decide legea.apropo na fost vb de nici un act de terorizm vb alde gura casca ca nare ce sa faca. si nu mai vb ca am facut eu puscarie potolitiva cu comentariile astea anonime,la puscarie sta nastase.. vantu .etc.şoameni care nu ia dus capu prea bnţ nu eu eu ma ocup cu alte treburi cine ma cunoaste stie, pa si sa auzim numai de bn, vam pupat”. Neprimind vreun răspuns, patru zile mi târziu, “Jokerul” adaugă “voi nu aveti alta treaba decat sa stati la pc si sa va dati cu parerea ,alde gura casca,va credeti an filmele americane lasati gargara asta de 2 bani. ma tu ala care zici ca am facut puscarie te contrazici singur zici ca scap mereu si tot tu zici ca am stat de la puscarie de la 17 ani,hai sa ne antalnim si sami zici asta an fata nu an msg.afla ca pt treaa asta am castigat la curtea de apel despagubiri 4 500 eur.la puscarie sta alde nastase, vantu,etc,oameni de 2 lei ,nu eu, ia un distonocalm si stai calm.mai vb va salut si potolitiva cu comentariile astea. nu am facut nimic, nu mai ma acuzati de terorizm degeaba.alin jok.”
La 13 iunie 2012, Curtea de Apel Bucureşti îi admisese în parte acţiunea, obligând “pârâtul (n.r. – statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice - prin DGFP Teleorman) să plătească reclamantului cu titlu de daune morale suma de 500 Euro în echivalent lei la data plăţii.” Decizia e irevocabilă. Bîţică a făcut o cerere de revizuire, care se va judeca la 22 septembrie a.c., la Curtea de Apel Bucureşti.
În ce priveşte acuzaţiile aduse de el procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, la 10 iunie 2013, Curtea de Apel Bucureşti “respinge ca nefondată, plângerea formulată de petentul Bîţică Alin-Florin împotriva rezoluției din data de 23 ianuarie 2013, dispusă în dosarul nr.1827/P/2012 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și a rezoluției din data de 15 martie 2013, dispusă în dosarul nr.649/II/2/2013 de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în contradictoriu cu intimata Micleuş Mihaela. Menţine rezoluţiile atacate.” Decizia este definitivă.
Bombe sub trei maşini
Dosarul cu “bombele din cărţi” a fost preluat de procurorii Parchetului General care au mai descoperit, din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale, că “Bîţică Alin-Florin a confecţionat dispozitive cu declanşare întârziată, menite a provoca incendii, pe care le-a plasat sub autoturismele a trei persoane cu care, fie se afla în relaţii conflictuale (respectiv fosta soţie sau persoana cu care aceasta avea o relaţie), fie avea autoturismul parcat lângă cel al fostei soţii. Acţiunile întreprinse de inculpatul Bîţică Alin-Florin au condus la distrugerea prin incendiere a celor trei autoturisme aparţinând persoanelor vătămate anterior menţionate, precum şi la distrugerea parţială prin incendiere a porţilor de la intrarea în curtea casei în faţa căreia era parcat unul dintre cele trei autoturisme.
Procurori Parchetului General au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bîţică Alin-Florin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală şi tentativă la vătămare corporală, a două infracţiuni de nerespectarea regimului materiilor explozive, precum şi a trei infracţiuni de distrugere, şi, respectiv a inculpatului Mocanu Florin - Daniel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive şi tentativă la vătămare corporală.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Teleorman, procurorii solicitând instanţei şi înlocuirea măsurii controlului judiciar luată faţă de Bîţică Alin cu arestarea preventivă. Mocanu Florin Daniel a fost trimis în judecată aflându-se sub control judiciar.