x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Guardian: Hai să desfiinţăm pensiile!

The Guardian: Hai să desfiinţăm pensiile!

03 Iul 2012   •   09:27
The Guardian: Hai să desfiinţăm pensiile!

Sistemul de pensii nu este atat de vechi cum se crede. Potrivit Bibliei, Dumnezeu l-a izgonit pe Adam din Paradis spunandu-i ca-si va castiga painea cu sudoarea fruntii pentru ca apoi sa se intoarca in pamant. Si cam asta s-a intamplat pana in urma cu circa 100 de ani, scrie Robert Skidelsky, editorialist al The Guardian.

In 1908, in Marea Britanie se implementa sistemul de pensii cu varsta de pensionare la 70 de ani. N-a fost multa lume care sa se bucure de pensii, avand in vedere ca oamenii se retrageau din activitate la o varsta cu 20 de ani mai mare decat speranta medie de viata.

Munca a ramas partea centrala a existentei noastre. Se asteapta de la noi sa muncim pana pe la 60 de ani si totusi sa facem cumva sa ne bucuram de anii ramasi dupa. Dar aceasta abordare se dovedeste gresita atat din punct de vedere al ocupatiei cat si al finantelor publice.

In loc sa prelungim catre batranete perioada in care muncim ar trebui sa prelungim perioada de non-munca la tinerete. Teoria economica ce sta la baza acestei abordari nu este noua deloc, o definea John Maynard Keynes prin anii 30 cand spunea ca societatile bogate nu au nevoie sa munceasca mult pentru a mentine un standard de viata inalt. Conform teoriei, pensiile nici nu ar mai trebui sa existe.

Niciun batran, in afara unora bolnavi sau infirmi, nu ar avea nevoie sa iasa la pensie dintr-o saptamana de lucru de trei ore pe zi. Astfel, timpul liber si cel dedicat muncii ar fi mult mai echitabil distribuit. Practic, cea mai mare provocare a tarilor capitaliste este aceea de a asigura implinirea promisiunii unui standard de viata ridicat prin mai mult timp liber.

Concluzia editorialistului The Guardian este ca desfiintarea conceptului de pensie ar fi un prim pas foarte util pentru vremurile pe care le traim.

×