x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Guardian: Timişoara, un diamant neşlefuit

The Guardian: Timişoara, un diamant neşlefuit

26 Ian 2010   •   00:00
The Guardian: Timişoara, un diamant neşlefuit
Sursa foto: Ben Lerwill/The Guardian

Timişoara este prezentată drept o localitate eclectică din punct de vedere cultural, ce dovedeşte că România urbană are mai multe de oferit decât blocuri-turn. Timişoara este mai degrabă un diamant neşlefuit decât "Mica Vienă", aşa cum se încearcă în promovarea ei, notează The Guardian.



Materialul consacrat oraşului Timişoara, semnat de Ben Lerwill şi publicat, astăzi, de cotidianul britanic, începe prin a informa că aici au avut loc proteste, timp de o săptămână, care au dus la căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu.

La 20 de ani după aceste evenimente, Timişoara este, alături de Cluj-Napoca, Sibiu şi "dispreţuita" capitală Bucureşti, un centru cu o bună ofertă culturală eclectică, apreciază The Guardian, titrând "Timişoara and the new face of Romania" (Timişoara şi noua faţă a României).

Cotidianul laudă teatrele, festivalurile şi concertele care au loc în fiecare an în Timişoara, dar şi priveliştea frumoasă din anumite părţi ale oraşului, scrie Mediafax citând cotidianul britanic. În prezent, se încearcă promovarea oraşului prin sintagma "Mica Vienă" şi există într-adevăr un patrimoniu de clădiri habsburgice măreţe, autentice, însă Timişoara ar aduce mai mult a "diamant neşlefuit", ceea ce nu face potrivită comparaţia, mai spune jurnalistul The Guardian. Grandoarea ciobită a centrului oferă un decor ameţitor, aproape că nu există capcane pentru turişti şi preţurile sunt reduse.

După o trecere în revistă a unor evenimente culturale importante din Timişoara - Festivalul de Film Timishort, TMBase, Festivalul Plai etc. - şi prezentarea unor cluburi, reporterul aminteşte de comunităţile importante de sârbi, maghiari şi germani din oraş, de amestecul cosmopolit de studenţi şi de viaţa de noapte a Timişoarei, potrivită unei populaţii tinere şi multiculturale. În încheierea articolului, autorul îi sfătuieşte pe potenţialii turişti să nu subestimeze puterea palincii de prune.

×
Subiecte în articol: observator