x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The New York Times: Frustrările economice s-au revărsat pe străzi în România, la fel ca în Spania şi Grecia

The New York Times: Frustrările economice s-au revărsat pe străzi în România, la fel ca în Spania şi Grecia

20 Ian 2012   •   07:27
The New York Times: Frustrările economice s-au revărsat pe străzi în România, la fel ca în Spania şi Grecia

Mii de oameni s-au strans ieri in capitala Romaniei pentru a cere inlaturarea guvernului si alegeri anticipate, in contextul in care o saptamana de demonstratii impotriva masurilor de austeritate cu bataie lunga si anii de reforme dificile par sa castige in forta, comenteaza The New York Times.

Frustrarile economice s-au revarsat pe strazi in Romania, la fel ca in Spania si Grecia. Protestatarii din Piata Universitatii au scandat lozinci in care au cerut demisia presedintelui Basescu si a aliatului sau, premierul Boc.

"In jurul orei 23:00, demonstrantii au inceput sa traga gardurile de protectie in strada si sa arunce cu sticle si alte obiecte in fortele de ordine. Sute de jandarmi au intervenit in forta, golind de protestatari Piata Universitatii si strazile laterale. 55 de oameni au fost retinuti, iar cinci au avut nevoie de ingrijiri medicale", scrie NYT.

Protestatarii si-au focalizat o mare parte din furie asupra lui Traian Basescu, al carui stil de conducere a fost amplu criticat ca fiind din ce in ce mai autoritar, noteaza ziarul.

In Romania, mass-media au relatat ca tulburarile s-au extins in ultima saptamana in aproximativ 60 de orase la nivel national. Aproximativ 7.000 de oameni au participat joi la un miting la Bucuresti, organizat de Partidul National Liberal de opozitie, potrivit Ministerului de Interne, in timp ce multimea prezenta in piata centrala mai tarziu s-ar fi cifrat la aproximativ 1.500 de persoane.

Romania a fost nevoita sa apeleze la FMI, Banca Mondiala si UE in 2009 pentru alocarea sumei de 20 de miliarde de euro in imprumuturi de urgenta (aproximativ 27 miliarde dolari la ratele de schimb de atunci). Drept raspuns, guvernul a adoptat masuri dure pentru a tine in frau deficitul bugetar, care era de 7,3% din PIB in acel an. Fara reduceri de cheltuieli si majorari de taxe, ar fi urcat la 13,7% in 2010, potrivit Andreei Paul, consilier economic al premierului Boc. In schimb, deficitul a fost redus la 6,9% in 2010 si un estimat 4,2% in 2011, iar economia a inceput sa creasca din nou.

"Nu a fost deloc usor, din punct de vedere politic vorbind, dar acestea sunt vremuri in care liderii politici se separa de politicienii demagogi", a afirmat Andreea Paul, care a invinovatit pentru proteste partidele de opozitie ce incearca sa ralieze nemultumirile intr-un an electoral.

Ceausescu si sotia sa au fost executati pe 25 decembrie 1989. De atunci, Romania a facut pasi semnificativi, aderand la UE si NATO. Dar recesiunea in urma crizei financiare globale a lovit deosebit de puternic tara de 22 de milioane de locuitori. Chiar daca economia s-a redresat, unii romani care obisnuiau sa lucreze in tari din UE ale caror economii au incetinit, Spania si Italia indeosebi, au fost fortati sa se intoarca acasa, ceea ce face si mai dificila cautarea de locuri de munca pentru somerii pe termen lung.

×