Europarlamentarul Theodor Stolojan nu şi-a făcut publice acţiunile în valoare de 94.000 euro pe care le deţine la Transgaz. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu şi-a abonat firma la banii instituţiei publice pe care o conducea. Marian Vanghelie nu poate justifica 180.000 euro. În schimb, Klaus Iohannis, Nicuşor Constantinescu şI Adrian Căncescu au fost declaraţi incompatibili pentru că reprezintă primăria, respectiv Consiliile Judeţene în diverse societăţi de interes local. Agenţia Naţională de Integritate îi acuză e conflict de interese, fals în declaraţii şi avere nejustificată.
Până nu de mult unul dintre cei mai influenţi politicieni de pe Dâmboviţa, Theodor Stolojan a călcat oficial pe bec. Inspectorii Agenţiei îl acuză de fals în declaraţii pentru că a încercat să-şi ascundă acţiunile pe care le deţine la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” S.A. Mediaş. Valoarea acţiunilor deţinute de Stolojan este de aproximativ de 94.000 euro. “De asemenea, începând cu 13.04.2012, Theodor Dumitru Stolojan deţine calitatea de acţionar în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale “Transgaz” S.A. Mediaş. La data de 14.05.2012, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Dumitru Stolojan deţinea un număr de 2.356 acţiuni pentru care a încasat în anul 2012 un dividend net, în valoare de 58.896,23 Lei”, se precizează într-un comunicat al ANI. De la jumătatea anului 2009, Stolojan ocupă funcţia de deputat în Parlamentul European. Se pare că gestul lui Stolojan o să-l coste scump, pentru că inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Conflict de interese
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Aurelian Popescu s-a pricopsit şi el cu o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. În calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean a semnat în 2010 un contract de execuţie şi proiectare lucrări plus şapte acte adiţionale pentru un contract de lucrări în favoarea firmei Procor S.A., unde acesta avusese calitatea de asociat până în iunie 2008, beneficiul patrimonial obţinut fiind de peste 228.000 euro. Practic Florin Popescu a băgat banii publici în conturile firmei la care a fost acţionar. Din 2008 până în 2012, Florin Popescu a fost la “butoanele” Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Jurnalul Naţional a prezentat încă din 2011, faptele de vitejie ale lui Florin Popescu care a betonat ariile protejate despre cum a reuşit Florin Popescu să betoneze ariile protejate din Parcul Natural Bucegi.
Incompatibilii
Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil pentru că deţine simultan funcţia de primar, cât şi cea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul societăţilor Apă Canal S.A. Sibiu şi Pieţe S.A. Acesta a intrat în cele două firme în anul 2009, respectiv 2010. Potrivit legii, primarul Iohannis a încălcat dispoziţiile art. 87 din Legea 161 din 2003, care se referă la unele măsuri privind transparenţa în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţie, cu modificările şi completările ulterioare. “Funcţia de primar şi viceprimar (...) este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.
Nici preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu stă mai bine la acest capitol. Nicuşor Constantinescu a fost găsit incompatibil pentru că a deţinut calitatea de reprezentat al Consiliului Judeţean Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul societăţii RAJA S.A, în perioada 2007 -2009. Potrivit legii, “funcţia de (…) preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.
De la Constanţa inspectorii ANI au ajuns la Braşov. Aici au pus ochii pe Aristotel Adrian Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. La fel ca şi ceilalţi doi, acesta este reprezentantul judeţului în societatea Apă Canal S.A. Sibiu încă din 2009, deţinând simultan cele două funcţii. “ prin hotărârile C.J. Braşov nr. 121/29.05.2009 şi nr. 152/29.10.2012, se aprobă numirea lui Aristotel Adrian Căncescu ca reprezentant al Judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. APă CANAL S.A. SIBIU.”, a precizat ANI.
În schimb, în cazul primarului Sectorului 5, Marian Daniel Vanghelie s-a constatat existenţa unei diferenţe de 180.000 euro între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia în perioada 2008 – 2011. “În perioada evaluată, respectiv 2008 - 2011, Marian Daniel Vanghelie a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 Lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 787.246, 45 Lei”, susţine ANI. În cazul lui Vanghelie a fost sesizată Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.
______________________________________
“ANI este poliţia politică a lui Traian Băsescu şi continuă să facă ce a făcut şi până acum, adică presiuni şi abuzuri în serviciu împotriva oponenţilor politici de la PSD, şi de la PNL şi de la PC".
Nicuşor Constantinescu, preşedinte CJ Constanţa
"În momentul în care voi depune toate documentele o să îl dau în judecată pe domnul Georgescu, eu cred că are mai multe probleme decât toţi politicienii pe care îi acuză.”
Marian Vanghelie, primar Sector 5
“Eu în aprilie 2012 am cumpărat acţiuni la Transgaz. În mai am făcut declaraţia de avere pentru 2011 şi am declarat acţiunile pe care le-am avut la sfârşitul anului 2011. În mai 2013 voi raporta situaţia de avere la sfârşitul lui 2012, unde vor apărarea şi acţiunile de la Transgaz achiziţionate în aprilie 2012”.
Theodor Stolojan, europarlamentar
Citește pe Antena3.ro