x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ""Ţiganca impuţită"" a devenit o doamnă

""Ţiganca impuţită"" a devenit o doamnă

de Monica Andrei Capatos    |    22 Mai 2007   •   00:00
""Ţiganca impuţită"" a devenit o doamnă

• 14:45 Decizie CRP - Pangere penala si tacere mediatica impotriva lui Băsescu

Cu un buchet de flori şi un comunicat de presă prin care işi cere scuze reporterului Antenei 1, numind-o de data asta "doamnă", preşedintele Băsescu speră să-şi spele imaginea de băiat de după blocuri care foloseşte cuvinte gen: păsărică, ţigancă impuţită. Drept reacţie, mai multe organizaţii de romi au protestat ieri la Cotroceni.


Cu un buchet de flori şi un comunicat de presă prin care işi cere scuze reporterului Antenei 1, preşedintele Traian Băsescu speră să-şi spele imaginea de băiat de după blocuri care foloseşte cuvinte gen: păsărică, ţigancă impuţită. Băsescu va fi audiat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.


După două zile de la incident, preşedintele Traian Băsescu o roagă pe Andreea Pană, printr-un comunicat de presă, semnat de purtătorul de cuvănt, Valeriu Turcan, să accepte scuzele sale sincere pentru situaţia creată şi regretă că o expresie nepotrivită, folosită intr-o convorbire privată, a devenit publică provocănd un "nemeritat prejudiciu moral" acesteia. Este mai mult decăt evident faptul că aceste cuvinte nu fac parte din limbajul preşedintelui, acestea fiind puse pe hărtie de Valeriu Turcan. Reporterul Antenei 1 a primit la redacţie şi un buchet de flori, insoţit de un bileţel cu antet prezidenţial pe care scria "Cu respect, doamnei Andreea Pană". Surprinzător cum reporterul Antenei 1 a reuşit să se transforme peste noapte dintr-o ţigancă impuţită intr-o doamnă respectabilă.

După căteva ore, Băsescu şi-a nuanţat "cererea de scuze". El s-a arătat nemulţumit că Antena 1 a făcut publică discuţia privată cu soţia sa, fiind judecat "ca pe vremea Securităţii" pentru ceva ce a găndit "nepublic". "Intrarea in viaţa privată, chiar şi a preşedintelui, are limite. Mi-aş dori ca, de căte ori am fost jignit pe televiziunile trustului Antena, să fi primit măcar o singură dată scuze. Insă ca femeie, pentru ziaristă, imi pare rău! Şi asta e, o femeie, chiar şi in discuţiile cu soţia mea, nu trebuia jignită", a declarat Băsescu.


REPROŞURI. Comportamentul preşedintelui nu a rămas netaxat. Agenţia de Monitorizare a Presei, care a condamnat gestul lui Traian Băsescu de a "confisca" telefonul mobil al unei jurnaliste, i-a cerut acestuia să işi controleze mai bine reacţiile in relaţia cu presa. Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării va trimite citaţii preşedintelui Traian Băsescu şi jurnalistei postului Antena 1 pentru a-i audia miercuri, 23 mai, in legătură cu modul in care i s-a adresat şeful statului Andreei Pană. Şi Clubul Romăn de Presă va lua astăzi o poziţie oficială in cadrul Consiliului de Onoare.


SĂPUN ŞI DERO. Aproximativ 20 de reprezentanţi ai organizaţiilor de romi s-au adunat ieri după-amiază in faţa Palatului Cotroceni pentru a depune la Preşedinţie o scrisoare de protest faţă de atitudinea lui Traian Băsescu faţă de etnia romă. Scuzele preşedintelui nu sunt acceptate de reprezentanţii romilor, intrucăt din acestea nu rezultă că el regretă cele spuse, ci doar că cele spuse au fost făcute publice. Unii dintre membrii organizaţiilor au purtat tricouri pe care era inscripţionat "ţigan impuţit" şi au adus in dar preşedintelui săpun, detergent, apă, prosoape, precum şi un CD cu volumul II din "Hituri ţigăneşti", apreciind că acestea ii vor plăcea cu siguranţă şefului statului.

Fundaţia Soros, condusă de fostul consilier prezidenţial Renate Weber, a condamnat şi ea comportamentul "discriminatoriu şi nestăpănit" manifestat de Traian Băsescu, apreciind că aceasta reprezintă o incălcare a drepturilor omului şi o violare a libertăţii de exprimare. "Faptul că preşedintele se scuză pentru că o convorbire privată a devenit publică, şi nu pentru conţinutul efectiv al acesteia, ne arată că preşedintele, deşi a acceptat să formuleze scuze, nu este cu totul conştient de efectele negative ale unor rele intrebuinţări a cuvintelor", arată Fundaţia.

Liga Pro Europa solicită ca Parchetul instanţei supreme să se autosesizeze in urma incidentului, exprimăndu-şi indignarea faţă de expresiile "rasiste şi sexiste" utilizate de Traian Băsescu.


SCANDALUL, LA NBC. Comportamentul preşedintelui a ajuns să fie titrat şi de Financial Times, in ediţia electronică, articolul fiind preluat şi de pagina electronică a postului american de televiziune NBC. Potrivit publicaţiei, "politicianul populist", care tocmai a căştigat un referendum menit să il inlăture din funcţie, a intrat intr-o nouă controversă, după confruntarea cu o jurnalistă căreia i-ar fi adresat remarci rasiste. Incidentul a subliniat acuzaţiile criticilor potrivit cărora temperamentul exploziv al lui Băsescu il face un personaj care creează discordie, se arată in articol.

"Cel mai slobod la gură"

Traian Băsescu este autorul celor mai multe derapaje verbale la adresa ziariştilor, fiind cel mai "slobod la gură", dar seria gafelor a fost deschisă de Ion Iliescu, cu expresia: "Măi animalule!", relatează RFI Romănia. Şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, i-a calificat drept "canalii" pe cei care ardeau maşini in cartierele periferice, iar George Bush i-a spus unui ziarist "asshole", tradus in romăneşte de Traian Băsescu prin "găozar". In 1984, inaintea unei emisiuni radiofonice, cănd nu ştia că microfonul este deschis, Ronald Reagan a făcut o glumă: "Sunt fericit să vă anunţ că am semnat o lege prin care URSS este declarat stat ilegal pentru totdeauna. Bombardamentele incep in 5 minute". Se spune că ambasadorul URSS a fost la un pas de a face atac de inimă. La un microfon uitat deschis, fostul premier britanic John Major i-a numit pe membrii guvernului nişte "canalii", promiţănd să ii "crucifice".

×
Subiecte în articol: basescu traian observator preşedintelui