x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tiganeala antidemolare: mortul inchipuit

Tiganeala antidemolare: mortul inchipuit

11 Iun 2004   •   00:00

Evacuare cu circ, miercuri dupa-amiaza, pe Aleea Odesa II, din cartierul craiovean Romanesti.

CRISTIAN VASILCOIU

Inconjurat de Politie si Jandarmerie, un executor judecatoresc s-a inarmat cu mult curaj si a intrat in tiganime, pentru a duce la indeplinire o hotarare a instantei, definitiva si irevocabila: evacuarea a sase familii de rromi, care si-au construit, ilegal, case, pe terenul unui craiovean.

"Omul meu sta sa moara"

Depasiti numeric, tiganii nu au sarit la bataie, asa cum fac de obice, caci nu ar fi avut nici o sansa. Au adoptat, insa, metoda blestemelor, vaicarelilor si a bolilor inchipuite: si-au scos puradeii "la inaintare", sa planga si sa tipe ca nu "mai are si ei unde dormi", apoi au inventat tiganul bolnav de cancer si muribund, care nu se poate ridica de la pat. "Batea-v-ar Dumnezeu! Manca-v-ar canceru’! Iote colea! Omu’ meu sta sa moara. Unde il duc? Unde ma duc eu cu copiii astia? Ce facem daca ne dau afara din casa? E mai rau ca pe vremea lu’ Antonescu, manca-v-ar cainii!", acompania, cat o tineau plamanii, Viorica Musi, al carei concubin, Constantin Manolescu, interpreta rolul muribundului.

Cu buldozerul peste bordei

Autoritatile nu s-au lasat, insa, induplecate si au daramat, cu buldozerele, bordeiele din pamant ridicate de tigani. Rromii au promis, in replica, o greva de zile mari, in fata Primariei Craiova, "cu mortu’ in tron!".

Primaria Craiova confirma, insa, ca ei si-au ridicat casele fara nici un fel de autorizatie, pe un teren care nu le apartine si pe care l-au ocupat abuziv, pentru simplul fapt ca "nu era nimeni acolo cand am venit noi".
×
Subiecte în articol: observator