Potrivit Antena 3 CNN, locuitorii din Bistriţa semnalează răspândirea în oraş a unui duşman de temut. Deşi are doar câţiva mm, insecta numită Tigrul platanului are o muşcătură extrem de dureroasă.
„Îmi întind hainele pe balcon și NU pot sta afară să le termin de întins – având balcon deschis – că mă mușcă! Efectiv nu mai pot, de câteva zile! Să nu mai spun că hainele mi-s pline de insectele astea, și nici nu cad dacă scuturi hainele. Trebuie să le iei cu mâna pe fiecare! E plină și plasa de la geamuri de insectele astea! Și mușcătura e chiar dureroasă!”, s-a plâns o femeie din cartierul Subcetate din Bistriţa.
Şi în parcul Regele Mihai I al României, voluntarii care au oferit activități bistrițenilor, cu ocazia Festivalului „Legendele Cetății” s-au plâns de insecte.
„Nu știu ce Doamne feri sunt insectele astea. Dar se așează pe noi și pișcă foarte tare. Nu mai scăpăm de ele. Efectiv și ieri, și azi… Sunt mici-mici, nici nu le vezi, numai simți că te pișcă ceva foarte tare! Sunt extrem de enervante…!”, au transmis câțiva voluntari reporterilor Bistrițeanul.ro.
De asemenea, în mediul online, o altă bistrițeancă a semnalat problema: este plin de insecte și în zona în care locuiește: Nici pe bancă nu se mai poate sta, spune femeia.
„Da’ faceți ceva, domn primar! Dezinfectați orașul acesta de insecte! Deja ne intră în case !!!”, au transmis bistrițenii.
Tigrul platanului, insecta care terorizează Bistriţa
Insectele care terorizează bistrițenii de aproape o săptămână sunt cunoscute drept „tigrul platanului”. Ele au dimensiuni mici, între 2 și 4 mm lungime, iar corpul este aplatizat. Capul insectei are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltați și au antene scurte.
Sunt întâlnite mai des în zone cu platani, dar în ultimii ani, insectele sunt tot mai prezente în aglomerația urbană, pe terase amenajate cu plante, parcuri sau grădini.
De obicei alege plantele, însă se așează și pe pielea omului și mai ales pe hainele de culoare deschisă. Având în vedere că este o insectă mică și transparentă, aceasta poate rămâne pentru mult timp pe haine sau în păr.
Cum ne ferim de ințepăturile tigrului platanului?
Potrivit drleventercentre.com, știi că tigrul platanului te-a înțepat dacă descoperi pe piele mici pete roșii, însoție de senzații de mâncărime și durere, care sunt resimțite mult mai intes de către copii. Deși simți înțepătura la fel de intens ca în cazul altor insecte de sezon, leziunile nu sunt la fel de mari precum cele lăsate de țânțari sau păianjeni.
O metodă de protecție este să porți haine care să-ți acopere zonele ușor accesibile pentru înțepături, precum brațe, picioare, umeri sau gât. Tigrul platanului este greu de reperat, cel mai probabil vei fi conștient de prezența lui doar după ce te-a mușcat.
„Protecţia ar trebui începută prin deparazitarea zonelor verzi în care insecta se înmulţeşte. Sprayul repelent antiţânţari poate fi utilizat în caz de înţepătură iar compresa rece calmează mâncărimea. În farmacii se găsesc soluţii care calmează mâncărimea şi erupţia.”, Dr. Mihaela Leventer.
Tigrul platanului este o insectă relativ nouă în peisajul urban, dar care se adaptează rapid la stilul prădător al insectelor de oraș.