x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tinerii nu fumează iarbă, fumează granule sintetice. Campania anti-etnobotanice a MAI are greşeli tehnice, spun ONG-urile

Tinerii nu fumează iarbă, fumează granule sintetice. Campania anti-etnobotanice a MAI are greşeli tehnice, spun ONG-urile

13 Oct 2011   •   14:51
Tinerii nu fumează iarbă, fumează granule sintetice. Campania anti-etnobotanice a MAI are greşeli tehnice, spun ONG-urile

Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor Asociate Consumului de Droguri (RHRN) semnaleaza mai multe erori ale campaniei anti-etnobotanice initiata de Ministerul Afacerilor Interne si Prefectura Bucuresti.

Este vorba de campania in care mai multi tineri apar cu un smoc de iarba in gura, mesajul fiind: "Diferenta dintre un consumator de etnobotanice si o vaca este ca ea stie ce iarba sa consume".

Valentin Simionov, directorul RHRN, spune ca mesajul nu este unul fericit, ba mai mult, campania are erori tehnice sau afirmatii facute fara dovezi.

"Asa numita campanie educationala promoveaza stigmatizarea consumatorilor de etnobotanice, considerati de initiatorii campaniei drept inferiori vacilor in decizia de a consuma etnobotanice. Promovarea acestei imagini de catre o institutie a statului confirma stereotipurile negative despre consumatorii de droguri, considerati a fi singurii responsabili pentru extinderea consumului acestei substante", se arata in comunicatul RHRN.

CIteste si: Ministerul de Interne ne face vaci, Prefectura ne pune iarba in gura

Valentin Simionov spune ca autoritatile ar trebui sa stie si ca substantele denumite "etnobotanice" nu pot fi catalogate ca "iarba", deoarece efectul psihotrop nu este dat de planta ci de substante obtinute in laborator.

"Opinia publica trebuie sa stie ca substantele cunoscute sub numele de etnobotanice nu sunt plante, ci produse sintetice, obtinute in laborator. Aceste substante sunt pulverizate peste produse vegetale sau sunt comercializate ca atare sub forma de pudra. Din acest motiv, numerosi tineri au impresia ca, folosind un produs vegetal si in plus legal, nu se expun niciunui risc serios de sanatate, ceea ce este fals. Nu doar ONG-urile, dar si institutiile statului au datoria de a informa corect populatia", se mai arata in comunicat.

Un alt lucru semnalat de RHRN este legat de mesajul "etnobotanicele ucid" din campania MAI. RHRN spune ca MAI nu are niciun studiu care sa ateste acest lucru, or tocmai un astfel de studiu ar fi necesar pentru a putea fi combatut fenomenul.

"Nu exista niciun raport oficial care sa confirme acest fapt. Daca Ministerul Administratiei si Internelor, o institutie de stat, afirma ca se moare din cauza consumului de etnobotanice, atunci trebuie sa se bazeze pe studii si date statistice. Este necesar ca MAI sa prezinte cercetarile pe care se bazeaza, deoarece decesele direct provocate de consumul de droguri sunt un indicator cheie monitorizat de Observatorul European pentru Monitorizarea Consumului si Dependentei de Droguri, iar o statistica ce inregistreaza decesele cauzate de consumul de etnobotanice ridica o foarte serioasa problema de sanatate publica, aduce o mare vizibilitate fenomenului, consecinta fiind dezvoltarea de interventii de reducere a numarului de decese, traduse prin interventii concrete adresate consumatorilor de droguri", se mai arata in comunicat.


×