x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tinerii se vor vedete de televiziune

Tinerii se vor vedete de televiziune

24 Mar 2005   •   00:00

Elevii invata mai putin, isi cauta modele in viata mai ales din sfera televiziunii si din zone periculoase pentru dezvoltarea individului.



  • de EUGENIA MIHALCEA

  • MODELE. Tinerii ar vrea sa invete cat mai putin, si sa aiba bani cat mai multi dupa ce se angajeaza
    Mai mult decat atat, ei considera ca modele demne de urmat personalitati publice controversate, care au notorietate prin intermediul mass-media, dupa cum releva datele studiului "Motivatia invatarii si reusita sociala", realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei.

    Tinerii din anii terminali de liceu, dar si cei care studiaza la scolile de arta si meserii, grupul-tinta al cercetarii, au ales pe primele locuri, ca modele in viata, vedetele tv, membrii familiei, sportivii, oamenii de afaceri si in foarte mica masura profesorii, politicienii, colegii si prietenii sau oamenii de cultura. Cat priveste contra-modelele alese, liceenii au optat tot pentru vedetele tv, oamenii politici, vecinii.

    VIITORUL. Daca modele in viata pentru liceeni sunt persoane de la televizor, din aria divertismentului, pentru viitor acestia isi doresc sa aiba o cariera de succes, fara sa precizeze foarte clar ce inseamna pentru ei "succesul", sa aiba familie, dar si bani, casa si masina. Si, mai mult decat atat, viseaza sa ajunga precum cei pe care ii vad in mass-media, in presa scrisa, audio si vizuala. Adica vedetele de televiziune si persoanele intens mediatizate. Cat despre scoala, elevii nu par foarte interesati de aceasta, ci chiar considera ca televiziunea poate substitui studiul. Elevii invata din ziare sau de la televiziune, dar preponderent, din publicatii si emisiuni de divertisment.

    Cercetarea a fost efectuata pe un esantion reprezentativ la nivel national, cu o marja de eroare de +/ - 2% si releva modelele pe care le urmeaza tinerii din Romania.

    ×
    Subiecte în articol: observator