x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toamnă la Târgul Tradiţiilor

Toamnă la Târgul Tradiţiilor

de Loreta Popa    |    12 Oct 2009   •   00:00
Toamnă la Târgul Tradiţiilor
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

În Parcul Tineretului din Bucureşti s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică cea de-a treia ediţie a Târgului Tradiţiilor - Obiceiuri de Toamnă, un eveniment organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 şi Muzeul Ţăranului Român.



În aceste două zile de toamnă atât de frumoase, peste 100 de meşteri populari au delectat publicul cu activităţi specifice de toamnă, din diferite zone ale ţării, folosindu-se de talentul şi imaginaţia lor. Organizatorii şi-au dorit să faciliteze bucureştenilor, de toate vârstele, dar şi străinilor prezenţi în Capitala ţării noastre o întâlnire cu tradiţia adevărată. Preşedintele Fundaţiei "Dan Voiculescu", Sanda Păduraru, speră ca anul acesta numărul vizitatorilor să depăşească 20.000.

Iubitorii de artă populară au fost fermecaţi de obiectele de artizanat din ceramică de Corund şi Horezu, dar şi de ţesăturile, împletiturile, covoarele, decoraţiunile, icoanele, instrumentele muzicale sau costumele tradiţionale. Astfel, platoul din spatele Palatului Copiilor din Parcul Tineretului a fost însufleţit de meşterii populari care au adus mai aproape de noi, orăşenii, imaginea unei lumi tradiţionale, plină de voie bună şi autenticitate.

Vizitatorii au fost ispitiţi să cumpere îngeraşi din foaie de porumb, papuci din papură, ţesături, dar şi unelte agricole, costume populare şi chiar mobilă cu motive tradiţionale. Pe lângă produsele tradiţionale se mai găsesc şi costume populare din Bucovina confecţionate din bumbac, pânză topită, borangic şi mătase naturală, preţurile lor variind între 150 şi 700 de lei, în funcţie de pânză şi complexitatea modelului.

BUNĂTĂŢI CULINARE
Cei mai pofticioşi dintre cei prezenţi la eveniment nu au fost uitaţi de organizatori, pentru aceştia fiind pregătite bucate tradiţionale, precum păstrăv în cetină de brad, cârnaţi de Pleşcoi, murături, pastramă, must sau bulz, dar şi dulciuri. Copiii care au primit de la bunici sau părinţi turtă dulce au dus-o probabil până acasă în mânuţele lor, parcă neîndrăznind să muşte din minunea aceea atât de artistic meşteşugită.

Printre surprizele acestei ediţii s-a numărat reconstituirea unei gospodării autentice româneşti, din zona Argeş, şi demonstraţii de măiestrie ale meşterilor în atelierele de creaţie. Toate aceste manifestări au avut ca scop promovarea tradiţiilor autentice româneşti, în spaţiul urban, dar şi o încercare de a repune valorile adevărate la locul pe care îl merită. Târgul Tradiţiilor de Toamnă a atras mulţi vizitatori, mai ales că vremea a ţinut cu organizatorii şi meşterii populari prezenţi, iar intrarea a fost, la fel ca la fiecare ediţie, liberă.

×
Subiecte în articol: observator bucuresti targul traditiilor