Activiştii străini cer măsuri urgențe pentru reducerea limitei admise de mercur în conservele de ton. Studiul francezilor a fost făcut pe 148 de conserve de ton din cinci ţări diferite. Iar nivelul de mercur a fost și de 4 ori mai mare. Am venit să vedem cum arată rezultatele și tonul de pe rafturile din România. Echipa Observator a testat câteva conserve de pe piaţa din România care au producători diferiţi şi preţuri diferite.
"Dacă noi vom consuma în cantități mari această conservă de ton vom avea o acumulare în organism de mercur. Pentru noi este suprinzător să depistăm chiar toate conservele analizate peste limita de detecție a metodei", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Nivelul de mercur din produsele verificate nu depăşeşte limita legală. Conform legislației europene, carnea provenită din peşti precum tonul, ştiuca sau macroul poate conţine cel mult un miligram de mercur per kilogram. Hamsiile, codul, heringul sau crapul au limita mai jos - la 0.3 miligrame per kilogram.
"Trebuie spus că acesta este conținutul de mercur dintr o conservă în suc propriu, tonul va avea o cantitate mai mare de mercur rezidual. În funcție de zonele de pescuit din care peştele provine, vom avea un peşte mai poluat, mai contaminat", a adăugat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Aşadar, chiar dacă mercurul nu depăşeşte limitele, pericolul tot există pentru cei care consumă des conserve de ton. "Discutăm de un pericol foarte important. Mercurul se depozitează la nivelul creierului, peste 25 de enzime sunt inactivate, lucru care perturbă sinteza de neurotransmițători și afectează funcționarea creierului, scăderea capacității de gândire. Există simptome, această stare de oboseală inexplicabilă, o ceață mentală, furnicături la nivelul pielii", a precizat Radu Ţincu, medic toxicolog.
Soluţia pentru cei cărora le place peştele
Soluţia pentru cei cărora le place peştele? Alternarea speciilor, spun specialiştii. În plus, ar trebui să verificăm pe etichetă provenienţa peştelui. "Ştim foarte clar că există zone ale globului intens poluate - zona Asiei, zona Africii, și ar trebui să mergem spre zonele mediteraneene", a mai spus Radu Ţincu, medic toxicolog.
Tonul este cea mai consumată specie de peşte din Europa. Anual, un european consumă în în medie, aproape 3 kilograme de ton. Românii mânâcă peste 9 kilograme de peşte anual.