Asta consideră preşedintele Comisiei Juridice din Senatul României, Toni Greblă, cel care a adăugat că există, totuşi o condiţie, aceea ca parlamentarii să fie condamnaţi cu suspendarea pedepsei sau sub supraveghere.
Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, social-democratul, Toni Greblă, susţine că legislaţia actuală nu conţine prevederi cu referire la condamnarea unui parlamentar cu suspendarea pedepsei: "Legea susţine că parlamentarul îşi pierde mandatul doar în situaţia în care este arestat preventiv sau condamnat cu privare de libertate. În rest, poate fi condamnat cu suspendare sau sub supraveghere şi veni liniştit în Parlament, chiar dacă juridic se numeşte infractor. Putem, de asemenea, să avem un Parlament format din infractori, condiţia fiind aceasta, a executării pedepsei", a explicat Greblă.
Senatorul a făcut aceste declaraţii după ce s-a aflat că deputatul PD-L, Cosmin Popescu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupţie, însă pedepasa este sub supraveghere. "Deputatul nu-şi va pierde mandatul dacă hotărârea rămâne definitivă şi irevocabilă sub această formă. Ca să se întâmple acest lucru, instanţa trebuie să-l condamne la închisoare cu executare", a adăugat Toni Greblă.
PARLAMENTAR ŞI INFRACTOR ÎN ACELAŞI TIMP
Drept urmare, pentru parlamentarul Cosmin Popescu condamnarea pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului nu are nici o consecinţă. El se va bucura în continuare de privilegiile mandatului de parlamentar, putând lucra chiar pe legislaţie, în condiţiile în care va căpăta şi eticheta de infractor.
Reamintim, în 9 decembrie 2009, preşedintele interimar al organizaţiei PD-L Gorj, deputatul Cosmin Popescu, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare sub supraveghere pentru acte de corupţie.
În vremea în care a fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului a falsificat un raport de control al ministerului în scopul favorizării inculpatului Ionel Manţog.
Mai exact, Popescu, în calitate de demnitar a întocmit un raport fals în scopul de a-l favoriza pe Ionel Manţog şi de a zădărnici cercetările în dosarul în care acesta din urmă era anchetat de DNA pentru fapte de corupţie. Ulterior, Cosmin Popescu a pus la dispoziţia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport în care se atestă date nereale cu privire la aspectele supuse verificării, raport pe care, din proprie iniţiativă, l-a înaintat la DNA, chiar înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului.
Prin actul de control întocmit s-a urmărit punctual înlăturarea acuzaţiilor aduse lui Ionel Manţog de organele de urmărire penală în dosarul în care era cercetat.
Hotărârea de condamnare nu este definitivă, deputatul declarând recurs împotriva sentinţei.
Citește pe Antena3.ro