x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Topul țărilor în care copiii cresc cel mai bine

Topul țărilor în care copiii cresc cel mai bine

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2023   •   19:15
Topul țărilor în care copiii cresc cel mai bine

Topul țărilor în care copiii cresc cel mai bine, după ce au fost evaluate criterii precum sănătatea fizică, calitatea educației, concediile pentru părinți și spațiile verzi.

 

Pentru persoanele care doresc să se mute, clasamentele țărilor în care se poate trăi mai bine poate fi de ajutor, însă pentru cei care au copii există și alți factori pe lângă stabilitatea economică. Unicef a evaluat țările în privința bunăstării copiilor, inclusiv în baza unor criterii precum sănătatea sau fericirea copiilor din țările respective, calitatea educației, politicile de concediu pentru familie sau spațiile verzi li locuri de joacă. Clasamentul se referă doar la cele mai bogate țări din lume, relatează BBC.

Japonia

În analiza Unicef 2020 privind bunăstarea copiilor, Japonia ocupă primul loc în ceea ce privește sănătatea fizică, care ia în considerare mortalitatea infantilă și obezitatea. Iar în cel mai recent bilanț al Unicef din 2022, care a analizat în mod specific mediile în care cresc copiii, Japonia ocupă locul al doilea pentru "mediul înconjurător” - o categorie care include spațiile verzi și siguranța traficului. Japonia are, de asemenea, cea mai mică rată de obezitate infantilă, mortalitate infantilă scăzută și niveluri extrem de scăzute de poluare. Este, de asemenea, una dintre cele mai sigure țări pentru familii, și nu doar în ceea ce privește accidentele rutiere. Rata globală a crimelor din Japonia este cea mai scăzută dintre toate țările analizate de Unicef: la 0,2 la 100.000 de locuitori, față de 5,3 în SUA, 1,8 - Canada sau 0,8 - Australia. Chiar și în mijlocul orașului Tokyo, copiii se plimbă și merg singuri la școală.

Japonia are, de asemenea, unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume, ocupând locul 12 din 76 de țări și regiuni, și oferă drepturi generoase pentru concediul parental plătit, fiecare părinte care lucrează având la dispoziție aproximativ 12 luni de concediu.

Estonia

Deși Estonia nu se află în fruntea clasamentului general al Unicef, se situează la un loc fruntaș pentru o serie de aspecte importante. Copiii sunt expuși la mai puțină poluare, are mai multe spații verzi, iar copiii sunt extrem de predispuși să se bucure de locurile de joacă. Estonia are, de asemenea, a doua cea mai mică rată de copii născuți subponderali dintre toate țările bogate, considerată în general un bun indicator al calității îngrijirii prenatale. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari atracții ar putea fi sistemul educațional al Estoniei: copiii au competențe mai bune în matematică, științe și alfabetizare decât orice altă țară din afara Asiei. De asemenea, se pune accentul pe competențele digitale. "Deja în grădinițe există robotică, tablete inteligente și așa mai departe, toate folosite ca parte a învățării bazate pe joc", a declarat Anne-Mai Meesak, manager de proiect la Consiliul pentru educație și tineret din Estonia. Beneficiile sistemului merg dincolo de lectură și robotică. Un raport recent al OCDE a constatat că, în medie, un copil estonian de 5 ani este mai bun la diverse abilități socio-emoționale, inclusiv la cooperarea cu alți copii și la identificarea emoțiilor, decât cei din SUA și Anglia. De asemenea, ei sunt mult peste media OCDE în ceea ce privește abilitățile de autoreglare, cum ar fi flexibilitatea mentală, memoria și inhibarea impulsurilor.

Apoi, există concediul pentru familie: Estonia are una dintre cele mai generoase politici dintre toate țările din lume, cu 100 de zile de concediu de maternitate, precum și 30 de zile de concediu de paternitate, urmate de 475 de zile de concediu parental plătit, care poate fi împărțit până când copilul împlinește trei ani. Până la 60 de zile, ambii părinți pot sta acasă simultan și amândoi pot fi plătiți. Fiecare părinte primește, de asemenea, 10 zile lucrătoare pe an de concediu parental plătit pentru fiecare copil sub 14 ani.

Spania

Spania s-a clasat pe primul loc în clasamentul Unicef privind mediul înconjurător, cu niveluri deosebit de scăzute de morbiditate infantilă din cauza poluării aerului sau a apei. Și, în ciuda faptului că, în general, oferă servicii sociale, educaționale și de sănătate mai slabe, potrivit Unicef, copiii din Spania au un nivel de bunăstare deosebit de ridicat: se situează pe locul al treilea în ceea ce privește bunăstarea mentală a copiilor și pe locul al patrulea în ceea ce privește competențele academice și sociale de bază. Este la egalitate cu Olanda în ceea ce privește numărul de copii care spun că își fac prieteni cu ușurință (81%), în timp ce rata de sinucidere a adolescenților este una dintre cele mai scăzute dintre țările bogate și mai puțin de o treime din cea din SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă. Aici este cu adevărat acceptabil din punct de vedere social să îți duci copilul peste tot - restaurante, baruri. Este absolut normal să vezi o familie cu un copil mic plimbându-se la miezul nopții.

Apoi, atât mamele, cât și tații beneficiază fiecare de câte 16 săptămâni de concediu plătit cu 100% din salariu, după care mama poate lua un concediu fără plată timp de până la trei ani sau își poate reduce orele de lucru. Aceste opțiuni sunt disponibile pentru orice rezident legal înregistrat în sistemul spaniol de securitate socială care a cotizat timp de cel puțin 180 de zile în ultimii șapte ani. La fel ca și în cazul celorlalte țări enumerate, Spania nu este perfectă - lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor este o problemă deosebit de importantă, 33% dintre părinți spunând că și-ar dori să existe mai multe locuri disponibile.

Finlanda

Finlanda, care ocupă locul cinci în clasamentul general al celui mai recent raport Unicef, are un punctaj deosebit de bun în două dintre cele trei categorii - numărul unu în "lumea copilului" (care analizează modul în care mediul înconjurător are un impact direct asupra copiilor, cum ar fi calitatea aerului) și numărul doi în "lumea din jurul copilului" (care analizează elementele mediului cu care interacționează un copil, cum ar fi școlile, pericolele din trafic și spațiile verzi). Este una dintre cele mai performante țări din lume în ceea ce privește competențele copiilor în materie de alfabetizare și matematică, iar părinții au o părere foarte bună despre relația cu personalul școlar al copiilor lor. Rata de mortalitate a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani este una dintre cele mai scăzute din lume, mai puțin de jumătate din cea din SUA. Iar țara oferă un concediu generos părinților, inclusiv opt săptămâni de concediu de maternitate plătit, alte 14 luni de concediu parental plătit care poate fi împărțit între părinți și un concediu suplimentar pentru îngrijirea copiilor care poate fi aplicat până când copilul împlinește trei ani. Iernile întunecate și reci finlandeze sunt un preț care merită plătit, a spus un părinte.

Olanda

Pe primul loc în topul general al Unicef privind bunăstarea copiilor se află Olanda, care se descurcă deosebit de bine în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor (este pe primul loc) și competențele (unde ocupă locul trei). Nouă din 10 copii de 15 ani declară că au o satisfacție mare în ceea ce privește viața, cea mai mare proporție dintre toate țările analizate de Unicef, iar 8 din 10 spun că își fac prieteni cu ușurință. În fața conceptului american care încearcă să îi învețe pe toți să fie excepționali, în Finlanda există o vorbă: "Fii normal, e deja destul de nebunesc".

În plus, Olanda oferă părinților foarte mult sprijin. Concediul pentru familie include cel puțin 16 săptămâni de concediu de maternitate obligatoriu și plătit integral și până la șase săptămâni de concediu de paternitate plătit, plus concediu parental neplătit care poate fi luat până când copilul împlinește opt ani, și este disponibil pentru oricine care locuiește și lucrează legal în Olanda.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: top tari copii