Anul 2020 a fost, cu siguranţă, unul atipic, unul pe care nu ni-l imaginam vreodată aşa. Noutate, panică, restricţii şi, nu în ultimul rând, abuzuri. Că au venit din partea guvernanţilor ori de la poliţişti sau de la oricine dintre cei care reprezintă instituţii ale statului, le-am simţit cu toţii direct sau indirect.
Până mai ieri, banale, din martie, extragavanţe
Cine se gândea că vom ajunge să primim libertate “cu porţia” sau că ne asumăm amenzi de mii de lei dacă ne permitem extravaganţa de a ieşi din casă, seara?! Pentru că da, din martie 2020, să mergem în vacanţă, să ieşim la restaurant sau la mall sau pur și simplu pe stradă, lucruri considerate atât de banale înainte au devenit fapte pasibile de amenzi şi, în unele cazuri, chiar de dosare penale. "Pentru prima dată, avem instituită stare de urgenţă pe teritoriul României. Este un instinct natural să ieşi din casă, să mergi în parc, să-ţi plimbi copilul etc. Şi toate lucrurile astea s-au transformat peste noapte în nişte lucruri pe care nu le mai puteai face. Pe oameni nu-i poţi modifica de la o zi la alta, deci sunt libertăţi fundamentale care au fost îngrădite şi amputate în acelaşi timp", susţine avocatul Adrian Cuculis.
Cu "amputarea" acestor drepturi pare că ne-am obişnuit destul de rapid. Cei mai mulţi au respectat restricţiile venite prin ordonanţe militare, modificate aproape zilnic, în timp ce au existat şi mici răzvrătiri atunci când oamenilor li s-a părut că li se anulează orice libertate sau pentru că, pur şi simplu, nu au completat o declaraţie pe propria răspundere, atunci când au coborât în faţa blocului să-şi plimbe nepoţii. Un astfel de caz a atras atenţia avocatului Adrian Cuculis. ”Nu mi se pare normal ca un bunic care era în faţa blocului cu copilul să-l plimbe să primească o amendă de 5 mii de lei, în condiţiile în care, este adevărat, în ordonanţa respectivă scria că trebuie să ai declaraţie asupra ta. Poţi, totusi, să te raporterzi la persoană, etatatea ei, modul în care se raportează la situaţie şi pericolul social pe care îl producea”.
„Prezenţa armatei a fost una intimidantă”
Odată cu apariţia ghiocelului, libertatea noastră a fost îngrădită. Am ieşit pe orar prestabilit, seniorii câteva ore pe zi, dimineaţa, iar cei mai tineri, cu declaraţii care să cuprindă chiar şi traseul urmat până la destinaţie. "Au fost peste 330 de mii de astfel de amenzi , doar 200 de mii au fost corectate în instanţă, celelalte au rămas în vigoare. Executările silite de la FISC au fost suspendate vreo 9 luni de zile. Abia acum încep acele executări, care nu sunt mici. Am înţeles că sunt şi de 20 de mii de lei amenda, pentru o simplă ieşire în stradă. Categoric, e foarte grav, nu numai prin amploare, ci şi prin excesul de zel al celor care au aplicat aceste amenzi: jandarmi, poliţie locală, chiar şi armata. Lumea nu îşi mai aduce aminte, dar această ordonanţă nu a fost una medicală, a fost una militară, ceea ce a fost, pur şi simplu, intimidant", atrage atenţia avocatul Gheorghe Piperea.
Deşi mulţi români au contestat amenzile, nu sunt ocoliţi acum de executările silite. Explicaţia ar fi lipsa de comunicare între instituţii. "Nu există o relaţie instituţionalizată între instanţele de judecată şi poliţie, pentru că în momentul în care conteşti amenda respectivă, plata amenzii este suspendată", spune Adrian Cuculis, avocatul care a fost unul dintre cei mai vocali faţă de abuzurile acestei perioade.
Ai, n-ai covid, intri la puşcărie, dacă nu stai izolat
Zilnic am auzit cu toţii de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Ori ca să fii acuzat de asta, trebuie să existe siguranţa că ai o boală contagioasă care i-ar pune în pericol pe ceilalţi. Nu este şi cazul unui tânăr condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a plecat din spital. Asta, deşi s-a dovedit că nu era infectat cu virusul din China, ci avea o altă afecţiune, pulmonară. Un alt bărbat a fost condamnat la muncă în folosul comunităţii din acelaşi motiv. Alţii au fost bruscaţi în plină stradă. "Am văzut persoane care au fost abuzate pentru că nu au vrut să se legitimeze, sigur, aici a fost şi greşeala lor, dar asta nu înseamnă că îi iei la bătaie, îi pui la pământ, le pui cătuşele la mâini, îi bagi în dubă, îi duci să îi legitimezi şi le dai drumul după 24 de ore".
“În Constituţie scrie negru pe alb că restricţiile trebuie să fie temporare”.
“Au fost localităţi de trei mii de persoane care au fost carantinate după o infectare, două. Unsprezece luni de stare de urgenţă/alertă, dar nimeni nu îşi pune întrebarea: cum poţi să stai cu aceste drepturi şi libertăţi restrânse, când scrie negru pe alb în Constituţie că aceste restricţii trebuie să fie temporare?!” atrage atenţia Gheorghe Piperea.
Internaţi fără simptome
Avocatul Poporului, Renate Weber, la 6 luni de la declanşarea pandemiei, spunea, într-un raport, că România este “singura ţară din UE în care au fost internate obligatoriu toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome”
Avocatul Gheorghe Piperea ne aminteşte de românii internaţi, în primele luni de pandemie, deşi nu aveau niciun fel de manifestare a bolii, după un simplu test COVID.
"Au fost foarte mulţi oameni care au fost internaţi în spital, după un test pozitiv. Testele PCR trebuiau să fie cel puţin dublate. Am avut un caz de rezidenţi care au stat în spital mai mult de 35 de zile şi vorbim, totuşi, despre medici cu o specializare rară în România - Oncologie”. Dacă mai punem în discuţie şi testele fals pozitive, ajungem la un lanţ al erorilor, ale căror consecinţe au fost dur resimţite de români. Unde mai pui că pacienţi cu boli cronice nu au avut acces la tratament de specialitate o bună perioadă de timp, din cauza situaţiei sanitare.
Înmormântaţi fără familie
Când pe certificatul de deces a fost trecut COVID drept cauză, înmormântările s-au desfăşurat în regim restrâns, uneori fără prezenţa tuturor membrilor familiei celui decedat, pentru că, de cele mai multe ori, aceştia erau izolaţi, ori să iasă din casă pentru a-şi plânge mortul ar fi însemnat automat şi dosar penal. Mulţi dintre aparţinătorii ajunşi într-o astfel de situaţie au contestat cauza oficială a decesului. "Sunt oameni care au fost internaţi pentru nişte boli precum diabet, insuficienţă renală, au fost testaţi şi la intrare, şi la iesire, au fost negativi, iar pe certificatul de deces a fost scris COVID. Au fost înmormântaţi în această formulă", susţine Gheorghe Piperea. În lipsa unei necropsii, rămâne însă în aer o cauză exactă a morţii, parafată de medicii legişti.
Bisericile, păzite de Poliţie, în noaptea de Înviere
Restricţiile nu au ocolit sărbătorile, pe care eram obişnuiţi să le petrecem, la biserică, în familie, cu prietenii. Unii ar spune că ne-a fost încălcat dreptul la credinţă.
„Lacăt pe uşa Bisericii, în noaptea de Înviere”
Au fost nenumărate luări de poziţie cu privire la imposibilitatea românilor de a merge la slujba de Înviere sau la Sfânta Parascheva, la Iaşi şi în multe alte locuri în care s-au prăznuit zile importante pentru creştinism. “Această clasă politică a putut pune, în noaptea de Înviere, lacăt pe uşa Bisericii, să-l smulgă pe Dumnezeu din sufletul românilor”, este opinia dură, exprimată de Daniel Ionaşcu, vicepreşedinte PPU-SL, cunoscut pentru luările sale de poziţie atunci când vine vorba de drepturile cetăţenilor.
Dreptul la educaţie, grav afectat
Învăţământul a fost alterat şi el de când coronavirusul şi-a făcut atât de simţită prezenţa în vieţile noastre. Pentru prima dată, şcoala s-a mutat acasă şi s-a făcut pe internet. Cu mii de copii fără acces la tehnologie, cu sute de profesori aproape deloc instruiţi cu noua metodă de învăţare. Dreptul la educaţie este unul dintre cele trecute pe lista Avocatului Poporului ca fiind grav afectate.
Abuzuri în pandemie, dublate de greva magistraţilor
În mod normal, atunci când ne simţim victimele unui abuz, ne adresăm instanţei. Puţini sunt cei care îşi amintesc că 2020 a debutat cu greva magistraţilor revoltaţi pe eliminarea pensiilor speciale. Asta a dus la amânări fără precedent a termenelor de judecată şi, evident, frustrări ale celor care aveau procese sau care au vrut să depună plângeri. Fie că vorbim de cazuri penale, de contencios sau dosare civile, cei care aşteptau un verdict din partea judecătorilor au avut de suferit odată cu protestele magistraţilor. " Nu mi se pare nici moral, nici legal ca soarta unui copil, de exemplu, dacă să stea la mamă sau la tată în condiţiile în care sunt nişte probleme în familie, să fie tranşată peste nişte luni de zile, pentru că magistratul e în protest, iar magistraţii nu fac parte din categoria funcţionarilor care să aibă posibilitatea să protesteze, lucru care este, de altfel, interzis prin statutul lor", notează avocatul Adrian Cuculis.
Vaccinul nu este obligatoriu, dar vom avea constrângeri?
Campania de vaccinare a început la finalul anului 2020 şi continuă în acest an. În timp ce mulţi se vaccinează, este, de asemenea, un număr important de oameni care nu sunt convinşi încă de această metodă de imunizare.
Cuculis: “Mi se pare absurd că România este prima ţară din Uniunea Europeană şi, probabil, din lume care spune în felul următor: dacă te vaccinezi şi prezinţi dovada asta, nu mai stai în carantină. Este primul semn de discriminare, de la cel mai înalt nivel şi, culmea, preşedintele ne spune că e o contradicţie şi o încălcare a drepturilor fundamentale dacă vom avea un certificat sau un paşaport care să ateste că suntem vaccinaţi”.
„Urmează să ne confruntăm cu o formă de scindare socială”
Avocatul Gheorghe Piperea merge şi mai departe: „Urmează să ne confruntăm cu o formă de scindare socială – împărţirea populaţiei europene în cei care sunt vaccinaţi şi cei care nu sunt vaccinaţi. Eu am zis din noiembrie că unele companii aeriene vor cere vaccinul.
Ceilalţi care nu au neapărat o atitudine antivaccin sunt oameni ca mine, care nu au neapărat o problemă cu vaccinul. Eu, de exemplu, nu ştiu ce efecte adverse va avea asupra mea. M-am uitat pe prospect şi sunt anumite medicamente care au contraindicaţii. Eu iau medicamente, nu ştiu ce efecte are vaccinul. Se poate întâmpla ca medicul să-ţi interzică vaccinul”.
“Dacă nu avem alternativă, avem comunism”
Oricum ar fi, specialiştii în drept atrag atenţia asupra faptului că trebuie să avem posibilitatea de a spune da sau nu, în funcţie de convingerile sau contraindicaţiile pe care le avem faţă de vaccinare. „Trebuie să avem alternativă, mă vaccinez pentru că vreau, pentru că aşa consider, pentru că am înţeles care e scopul şi funcţionalitatea vaccinului sau îţi prezint un test prin care îţi dovedesc că nu sunt infectat. Dacă nu avem alternativă, avem comunism sau orice altceva, dar nu democraţie”.
Cui poți să te plângi de abuzuri
În această perioadă, mai multe organizaţii au atras atenţia asupra abuzurilor, a încălcării drepturilor, a excesului de zel din partea autorităților. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi-a făcut simţită prezenţa mai mult ca oricând în această perioadă, făcând numeroase demersuri atunci când drepturile oamenilor au fost încălcate. A fost printre puţinele entităţi care şi-au îndreptat atenţia şi către soarta celor care sunt în penitenciare, în contextul acesta, pandemic. A solicitat oficial Guvernului, Administraţiei Penitenciarelor să nu restrângă dreptul deţinuţilor de a primi vizite în această perioadă, în condiţiile în care normele sanitare sunt respectate.
Avocatul Poporului a intervenit în situaţii punctuale în perioada stării de urgenţă şi a semnalat libertăţile fundamentale încălcate în această perioadă: dreptul la liberă circulaţie, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la educaţie, libertatea de întrunire şi asociere, dreptul la ocrotirea vieţii private, dreptul la grevă, libertatea economică.
Partidul Puterii Umaniste (PPU-SL) a atras atenţia în cazul neplăţii stimulentelor şi sporurilor promise cadrelor medicale din prima linie, a tras un semnal de alarmă faţă de restricţiile privind dreptul de a merge la slujbele religioase s.a..