x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tornadele vor lovi Romania!

Tornadele vor lovi Romania!

23 Mar 2005   •   00:00

Defrisarile efectuate pe suprafete foarte mari si cresterile temperaturii medii anuale, care au dus la modificari importante ale vremii, vor putea aduce in Romania acele tornade care fac periodic ravagii in unele zone ale SUA.



  • de ELENA STAN, EUGENIA MIHALCEA
  • OBSERVATOR
  • Sandu Ion, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a confirmat ieri aceste ipoteze. "In ultimii 20 de ani temperatura medie anuala a crescut treptat. Daca in urmatoarea suta de ani temperatura medie globala va creste la 3-3,5 oC, nici nu vreau sa comentez, pentru ca va fi dezastru", a spus Sandu Ion.

    ANOMALII. Pana acum, la noi in tara, nu existau modificari bruste de temperatura, nu se formau viituri pe suprafete foarte mici, nu aveau loc inundatii in nordul tarii si seceta in sud. Inundatiile inregistrate s-au intamplat atat din cauza topirii zapezii, a defrisarilor, si a precipitatiilor cazute in cantitati foarte mari in unele zone, cat si din cauza neamenajarii raurilor pentru cresteri foarte mari ale debitelor. "Noi nu putem decat sa avertizam in timp util, insa nu putem sti ce cantitati de precipitatii vor cadea sau pentru cat timp. Spre exemplu, in 2000, la Tomeasa, in Retezat, au cazut 70 de litri de apa pe metrul patrat in numai sase ore. Acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata la noi in tara", a spus Sandu Ion.

    TEMPERATURI. Conform datelor furnizate de ANM, in ultimii 100 de ani temperatura medie anuala din sud a crescut cu 0,8 oC si in nord a scazut cu 0,3 oC. Gradul ridicat de poluare a dus la cresterea temperaturii cu 0,7 grade Celsius in Baia Mare, localitate situata in nordul tarii. "Tehnologia performanta din dotare ne ajuta sa facem prognoze pentru maximum 10 zile. Acest lucru se datoreaza limitarii memoriei calculatoarelor. Nicaieri in lume nu se fac prognoze pentru o perioada mai mare. Pentru o perioada mai mare, prognozele se fac numai pe baza de estimari statistice", a declarat Sandu Ion.

    FACAIENI I-A CONTRAZIS PE METEOROLOGI

    In urma cu aproape trei ani, la 12 august 2002, o furtuna de mari proportii a lovit localitatea ialomiteana Facaieni. Localnicii au spus ca-i tornada in toata regula, dar meteorologii i-au contrazis, declarand ca in Romania nu se pot produce tornade. Si totusi, in urma acesteia, au fost afectate de dezastru 1.500 de persoane, 440 de case au suferit diverse daune, iar 33 au fost total distruse. Mai mult decat atat, trei persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii acoperisului casei in care locuiau si alte cinci au fost grav ranite. Au fost doborati peste 40 de stalpi de pe linia ferata si o retea electrica de 110 KW, paguba fiind evaluata la ora aceea la 10 miliarde de lei. Scoala si gradinita din Facaeni au ramas fara acoperisuri, iar structura de rezistenta a bisericii a fost de asemenea afectata. Numarul sinistratilor a depasit 1.000 de oameni.

    ×
    Subiecte în articol: observator