x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tot mai puţine slujbe pentru hunedoreni, aproape 20.000 de şomeri

Tot mai puţine slujbe pentru hunedoreni, aproape 20.000 de şomeri

de Monalise Hihn    |    25 Aug 2009   •   00:00



Pentru prima oară după mulţi ani, în lunile de vară, rata şomajului a crescut, deşi în această perioadă tendinţa este de scădere. Pe de altă parte, specialiştii cred că în toamnă rata şomajului în judeţul Hunedoara va trece de zece procente.

În prezent, sunt 19.300 de persoane fără un loc de muncă, ceea ce înseamnă o rată a şomajului de 9,21%. Mai mult, 7.000 dintre cei fără o slujbă nu mai beneficiază nici de sprijin financiar din partea statului, pentru că au depăşit perioada de acordare a acestuia. Perspectivele sunt sumbre, deoarece aceştia au la dispoziţie doar 375 de oferte de muncă, majoritatea în domenii precum industria textilă sau a pielăriei, a serviciilor ori pentru necalificaţi.

Directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan, spune că rata şomajului este în permanentă creştere şi, din păcate, nu mai sunt locuri de muncă vacante: "Nu se mai fac angajări şi deja este cam devreme să se întâmple acest lucru. De regulă, în lunile de vară existau mai multe oferte de locuri de muncă, iar curba descendentă apărea doar prin luna octombrie. Acum, rata şomajului a fost în permanentă creştere şi zilnic se fac disponibilizări. S-a ajuns la fundul sacului în ceea ce priveşte numărul de slujbe vacante. Noi aveam o ţintă anuală de 15.000 de locuri de muncă ocupate anual prin măsuri active. Nu cred că în 2009 ne vom atinge planul!". În ultimii trei ani, judeţul Hunedoara a avut o scădere a numărului de şomeri, după ce între 1999-2004 rata şomajului ajunsese în unele dintre locali­tăţile judeţului şi peste 50%, ca urmare a dispo­nibilizărilor masive din minerit şi siderurgie.


PESTE 10% ŞOMAJ
De la începutul anului, tot mai mulţi hunedoreni au îngroşat lunar numărul celor fără serviciu, fie că a fost vorba despre disponibilizări colective, fie că şomerii au provenit din concedieri curente. Şeful AJOFM Hunedoara crede că în toamnă se va trece de pragul de 10% al ratei şomajului: "Cred că vom depăşi 10%, pentru că numărul de locuri de muncă se împuţinează în fiecare săptămână, în timp ce firmele procedează la reduceri de personal. Bănuim că ar fi fost mulţi aruncaţi în şomaj, dar care încă lucrează şi sunt plătiţi la negru. Vom face şi noi nişte verificări, dar controalele sunt de competenţa celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă". Pentru lunile august şi septembrie, cinci firme din judeţ au anunţat concedierea a încă aproape 400 de persoane. Este vorba despre angajaţi de la Minvest Deva (43), Chimsport Orăştie (59), Ema - Gian SRL Hunedoara (22), Mondoscarpa Hunedoara (222) şi New Fashion Group Hunedoara (47). Mai mult, numărul celor concediaţi va creşte dacă în perioada următoare va fi pus în aplicare proiectul prin care se va trece la disponibilizarea angajaţilor din sectorul bugetar. Potri­vit datelor prezentate, şi de la Termocentrala Mintia ar urma să fie date afară 70 de persoane până la finele anului.

×
Subiecte în articol: observator