x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toulouse / Locuitorii au aruncat cu dezinfectant peste o tabără de ţigani

Toulouse / Locuitorii au aruncat cu dezinfectant peste o tabără de ţigani

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Mai 2009   •   00:00
Toulouse / Locuitorii au aruncat cu dezinfectant peste o tabără de ţigani
Sursa foto: Photo DDM/ladepeche.fr

Exasperaţi de mizeria provocată de ţiganii români care şi-au stabilit o tabără lângă Toulouse, francezii din zonă au stropit cu dezinfectant trotuarul pe care s-au instalat romii. Tabăra nomazilor este instalată într-o piaţă din oraş, relatează La Depeche.



Situaţia a degenerat încă de miercuri, 20 mai, când trei riverani, îmbrăcaţi în uniforme sanitare şi înarmaţi cu bidoane pline cu un produs dezinfectat, au stropit, în faţa a circa 20 de martori, tabăra de ţigani  care locuiesc în zonă de mai multe luni. Ei au aruncat pe trotuar saltelele şi păturile acestora şi ar fi pulverizat dezinfectant în apropierea feţei unei femei în vârstă de circa 60 de ani, provocându-i un uşor disconfort. Ulterior, poliţia a intervenit pentru a pune capăt operaţiunii - notează Mediafax.

În piaţa Legion d'Honneur situaţia ţiganilor stagnează de mai multe luni. Aceştia s-au instalat aici deoarece holurile de la intrarea în clădirile noi le permit să se adăpostească de ploaie. Unii dintre ei şi-au găsit refugiu în parcarea subterană rezervată rezidenţilor. "Este prea mult", povesteşte o locuitoare din zonă. "Nu am participat direct la operaţiune, dar o susţin. Nimeni nu ne ascultă. Am scris primăriei, ne-am adresat către Grand Toulouse, prefecturii. Preferă să lase situaţia să treneze", a precizat ea. "Le cerem firmelor de curăţenie să le ridice excrementele, din parcare şi din restul zonei. Se joacă fotbal şi fac zgomot noaptea târziu. Cerşesc peste tot", a explicat ea.

La rândul său Liga pentru drepturile omului din Toulouse denunţă această acţiune şi cere Parchetului să deschidă o anchetă. "Este prima dată când se întâmplă aşa ceva", a declarat un reprezentant al asociaţiei persoanelor fără adopst din Toulouse. "Riveranii care se unesc şi premeditează o asemenea acţiune, este înfricoşător", a declarat el.

Unul dintre participanţii la acţiune susţine însă că gestul său a avut ca scop să atragă atenţia publică. "Acest trotuar a devenit o zonă unde legea nu mai guvernează. Aceşti romi nu sunt agresivi, am vorbit cu ei, le-am spus că nu pot rămâne aici, aşa. Dar în cartier balcoanele ne sunt vizitate, iar pubelele răvăşite. A devenit insuportabil", a declarat el, respingând acuzaţia potrivit căreia ar fi pulverizat dezinfectant în apropierea feţei unei ţigănci.

×
Subiecte în articol: observator