x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, împiedicată de jandarmi

Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, împiedicată de jandarmi

31 Dec 2012   •   11:11
Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, împiedicată de jandarmi
Sursa foto: Tradiția luptei dintre cetele de tineri mascati Deleni si Valeni, in Ruginoasa, judetul Iasi, luni, 31 decembrie 2007. Obiceiul are loc în fiecare zi de 31 decembrie, de cel puțin 200 de ani, cu menirea de a alunga relele.

Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, nu a mai avut loc în acest an, în urma intervenției Jandarmeriei, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bacău, Marius Ţăranu, a declarat că tinerii din Ruginoasa au început să se adune azi, încă de la ora 6.00, în trei zone din comună, după care au pornit spre centrul localităţii, cu intenţia de a se confrunta.
"S-au adunat în trei locaţii, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au plecat spre locul de întâlnire. Grupurile erau formate din câte 40 de tineri. Aceştia purtau căşti de protecţie pe cap şi erau înarmaţi cu bâte. În spatele lor erau cam 200 de civili de fiecare parte, oamenii urmând să asiste la bătaie. În momentul în care s-au apropiat unii de alţii, ne-am interpus între ei şi i-am avertizat că vor suporta rigorile legii dacă vor comite acte de violenţă”, a afirmat reprezentantul Jandarmeriei Bacău, unitate care a asigurat ordinea la manifestarea de la Ruginoasa.
Potrivit sursei citate, cetele de mascaţi nu s-au mai bătut ca în anii precedenţi, iar în jurul orei 9.30, membrii celor două grupări - Vălenii şi Delenii - s-au retras către case.
"Oamenii au înţeles, nu au existat violenţe în acest an. Noi nu le interzicem tradiţia, însă nu permitem actele de violenţă. Una este tradiţia, altceva este bătaia. S-a dansat, s-a cântat, dar nu a fost nimeni lovit”, a precizat Țăranu.
Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între "Deleni” şi "Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.
Anul trecut, patru persoane au fost rănite în confruntare, trei dintre acestea ajungând la spital.
Şi în urmă cu cinci ani confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascaţii, dar şi localnicii atacând forţele de ordine şi existând câţiva răniţi. În urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost întocmite şase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.
 
 

×