x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creștere cu 80% a traficului pe Aeroportul Cluj în primul trimestru al anului

Creștere cu 80% a traficului pe Aeroportul Cluj în primul trimestru al anului

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2023   •   00:00
Creștere cu 80% a traficului pe Aeroportul Cluj în primul trimestru al anului

Traficul pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a crescut cu 80% în primul trimestru al anului comparativ cu perioada similară din 2022.

Potrivit unui comunicat al Aeroportului Internaţional Cluj, în primul trimestru din 2023 traficul de pasageri a fost de aproximativ 600.000, în creştere cu 6% faţă de trimestrul I al anului 2019, care a reprezentat cel mai bun din istoria aeroportului clujean, şi în creştere cu 80% faţă de trimestrul I al anului 2022.

De asemenea, în cursul lunii mai a acestui an se estimează atingerea pragului de 1 milion de pasageri transportaţi de pe aeroportul clujean, cu lună mai devreme decât în anul precedent.

Pasagerii Aeroportului Internațional Cluj au în acest moment posibilitatea de a călători spre aproximativ 50 de destinaţii oferite de către 9 operatori aerieni, iar pe parcursul sezonului de vară se va depăşi pragul de 65 de destinaţii operate de pe aeroportul clujean.

Creșterea traficului de pasageri este susţinută în programul de vară 2023 de lansarea/reluarea a 11 rute şi începerea operațiunilor pentru o nouă companie aeriană, respectiv AirConnect care operează în prezent zboruri spre Budapesta, iar din 22 iunie 2023 va conecta Clujul de litoralul Mării Negre, prin zborurile spre Constanţa, operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în fiecare joi şi duminică.

De asemenea, compania aeriană Aeroexpress Regional îşi prelungeşte perioada de operare a zborurilor spre capitala Ungariei, Budapesta, până la finalul lunii august 2023.

Odată cu începerea sezonului de vară 2023, compania aeriană Ryanair a demarat noi zboruri spre 3 destinaţii din 3 ţări europene, respectiv Bruxelles Charleroi (Belgia), Milano-Bergamo (Italia) şi Paris Beauvais (Franţa), extinzându-şi astfel la 5 numărul destinaţiilor disponibile de pe Aeroportul Internaţional Cluj, alături de zborurile spre Dublin şi Londra Stansted.

Sezonul de vară 2023 aduce o conectivitate sporită pentru mai multe rute cu plecare de la Cluj-Napoca, spre marile capitale sau oraşe europene de interes: Bucureşti (35 zboruri/săptămână), Londra Luton/Stansted (21 zboruri/săptămână), Milano-Bergamo (17-18 zboruri/săptămână), Munchen (14 zboruri/săptămână), Frankfurt Main/Hahn (13 zboruri/săptămână), Paris Beauvais (11 zboruri/săptămână), Bruxelles Charleroi (11 zboruri/săptămână), Istanbul şi Barcelona (7 zboruri/săptămână), Varşovia şi Budapesta (6 zboruri/săptămână).

Operatorul aerian Wizz Air va adăuga în sezonul de vară 2023 încă 6 rute care vor fi operate în completarea celor 34 de rute aflate deja în reţeaua de rute a aeroportul clujean. O premieră absolută din partea companiei o reprezintă noua rută spre Antalya (Turcia) care va fi operată din 18 mai 2023, cu 2 zboruri săptămânale, joi şi duminică.

Malta (Malta) s-a reluat de luni, cu 2 şi chiar 3 zboruri săptămânale în zilele de luni, joi şi vineri. De asemenea, compania va relua operarea zborurilor pe destinaţiile de vacanţă extrem de apreciate din Grecia – Corfu, din 12 iunie 2023 (Lu și Vi), Creta Chania din 13 iunie 2023 (Ma și Sâ) şi Zakynthos din 15 iunie 2023 (Jo si Du) şi Spania – Palma de Mallorca din 14 iunie (Mi și Du).

Pentru călătoriile cu conexiuni prin cele mai mari hub-uri Europene, compania aeriană Lufthansa va menţine operaţiunile de zbor spre Munchen cu 14 frecvenţe săptămânale, iar pe parcursul sezonului de vară va dubla numărul zborurilor disponibile spre Frankfurt Main (Germania), de la 6 la 12 zboruri saptămânale.

De asemenea, compania Turkish Airlines va crește cu 3 frecvențe numărul zborurilor disponibile spre Istanbul (Turcia), având astfel zboruri zilnice spre această destinație de pe aeroportul clujean.

Operatorul Lot Polish Airlines a crescut cu 2 frecvenţe săptămânale numărul zborurilor regulate disponibile spre Varșovia (Polonia), operându-se astfel până la 6 zboruri săptămânale în sezonul de vară 2023 de pe Aeroportul Internațional Cluj.

Compania Tarom oferă oportunități de călătorie spre București prin zborurile operate cu 25 frecvenţe săptămânale în sezonul de vară 2023, iar compania aeriană HiSky oferă şi ea o alternativă la zborurile spre capitala României, Bucureşti, menţinând operarea cu 10-11 frecvenţe săptămânale de pe aeroportul clujean.

O creştere semnificativă înregistrează şi destinaţia Tel Aviv, pentru care în sezonul de vară 2023, compania HiSky dublează frecvenţele de la 1 la 2 zboruri săptămânale.

Referitor la zborurile charter, destinaţia Hurghada (Egipt) a fost operată pe durata întregului sezon de iarnă şi va continua odată cu sezonul de vară 2023 când vor fi demarate şi alte zboruri charter, spre destinaţii însorite şi inedite de vacanţă din Egipt (Hurghada, Sharm El-Sheikh), Grecia (Creta-Chania, Creta-Heraklion, Rhodos, Zakynthos), Turcia (Antalya, Bodrum), Spania (Palma de Mallorca) şi Tunisia (Monastir).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: trafic aeroport