Guvernul va crea un mecanism de lucru şi întâlniri periodice cu reprezentaţii organizaţiilor şi voluntarii care s-au implicat în transferul victimelor de la Colectiv în spitalele din străinătate, astfel încât expertiza acestora să fie folosită în integrarea victimelor în societate şi reformarea sistemului, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Declaraţia acestuia survine unei întâlniri pe care prim-ministrul Dacian Cioloş a avut-o, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi cu rude ale victimelor transferate în Belgia.
"Există angajamentul ferm al primului ministru de a urmări situaţia victimelor de la Colectiv cu tot ce este necesar pentru revenirea lor, integrarea lor, a celor care sunt încă în spital şi a celor care s-au externat pentru a asigura monitorizare permanentă. Vom face toate eforturile pentru a găsi cele mai bune soluţii, indiferent de costuri, pentru răniţi şi pentru cei care au părăsit spitalul, pentru a se integra în societate după asemenea traumă", a precizat Suciu, după întâlnirea de luni seara.
El a spus că există o expertiză pe care aceşti voluntari au dobândit-o analizând şi monitorizând ceea ce s-a întâmplat şi care trebuie utilizată.
"În consecinţă, vom avea întâlniri periodice, vom crea un mecanism de lucru în aşa fel încât expertiza aceasta să fie utilizată în reformarea sistemului şi să ducă la preîntâmpinarea unor astfel de situaţii. Există angajamentul ferm de a avea în continuare aceste întâlniri, de a crea un parteneriat şi de a utiliza această expertiză", a adăugat Suciu.
Ramona Strugariu, reprezentant al RomBel, comunitatea românilor din Belgia, a spus că, la această întâlnire, toată lumea a fost ascultată şi că în jurul datei de 10 ianuarie va avea loc o nouă discuţie.
"Pe 10 ianuarie sau în jurul datei de 10 ianuarie, vom avea o nouă întâlnire, care ni s-a solicitat şi în acelaşi timp a confirmat aşteptările noastre, unde o să ni se prezinte un plan de acţiune în legătură cu măsurile pe care le-am cerut. Pot să spun că, în momentul acesta, de la întâlnire avem certitudinea că vom dialoga în continuare. Toată lumea a fost ascultată, suntem mulţumiţi că am fost ascultaţi şi este doar prima zi a unui dialog pe care intenţionăm să îl ducem până la capăt", a spus aceasta.
Pavel Popescu, român din Norvegia care s-a implicat în acest caz, a spus că Guvernul Cioloş i-a asigurat de colaborare pentru a duce la bun sfârşit acest plan asupra căruia au convenit.
"Guvernul Cioloş ne-a asigurat că, începând cu această zi şi după 10 ianuarie, se va pune sub o aşa-zisă umbrelă oficială aportul nostru şi al celorlalte autorităţi şi vom colabora pentru a duce la bun sfârşit acest plan asupra căruia am căzut cu toţii de acord. Guvernul este în strânsă legătură cu noi şi este doar o primă întâlnire. Feedback-ul meu este extraordinar de pozitiv. Am intrat cu lacrimi şi am ieşit zâmbind", a adăugat Pavel Popescu.
Sursa: Agerpres