Doi copii din judeţul Iaşi, veniţi pentru prima dată să vadă marea în tabăra de la Eforie Sud, au sfârşit înecaţi sâmbătă în dreptul unei plaje neamenajate. Tragedia aduce în actualitate vechile probleme ale sistemului: salvamari prost plătiţi, lipsa unui cadru legal care să le sprijine activitatea, zone de plaje lăsate de izbelişte...
Micuţii erau împreună cu mai mulţi colegi şi cu o supraveghetoare care, spun salvamarii, i-a lăsat să intre în valurile furioase, chiar dacă ei i-au tot repetat să nu îi scape din ochi! Zona în care se aflau era plină de pietre şi de curenţi puternici. Mai mult, panourile avertizau: "Scăldatul este interzis!". Cu doar o zi înainte de tragedie, un alt copil, din acelaşi grup, a fost scos din apele agitate de salvamari. În ciuda incidentului, chiar a doua zi, elevii au fost duşi pe aceeaşi plajă neamenajată.
Salvamarii au reluat ieri căutările celui de-al doilea copil care şi-a pierdut viaţa sâmbătă la Eforie Sud. Operaţiunea s-a dovedit extrem de dificilă din cauza mării agitate, dar şi a vizibilităţii scăzute cauzată de alge. Trupul unuia dintre băieţi a fost găsit sâmbătă, la câteva ore după înec. În paralel cu operaţiunea de căutare, oficialităţile au demarat mai multe anchete. Audiată de poliţiştii constănţeni, profesoara Elisabeta Mincior, însoţitoarea celor zece elevi, a declarat că şi-a făcut datoria, avertizându-i pe micuţi că nu au voie să intre în apă. Ea va fi cercetată pentru ucidere din culpă, dar în funcţie de elementele care ar putea apărea în cadrul anchetei ar putea fi schimbată încadrarea juridică.
În cursul zilei de ieri, autorităţile constănţene au reluat în discuţie şi problema plajelor neamenajate. Acestea ar trebui să fie semnalizate cât mai strident, cu panouri cât mai vizibile amplasate în zonele cu probleme. Trei anchete se desfăşoară în acest moment pentru stabilirea celui care se face vinovat de moartea micuţilor. În paralel cu cercetările Poliţiei şi ale Procuraturii, conducerea ISJ Iaşi şi cea a MTS, instituţia în a cărui subordine se află taberele, au anunţat constituirea unei comisii de anchetă care să analizeze cazul de la Eforie Sud.
Un ocean de durere în localitatea Ciorteşti
Comuna Ciorteşti, judeţul Iaşi. Încă de sâmbătă, când au aflat, locuitorii sunt consternaţi pentru cele întâmplate. După ce au văzut că doi dintre adolescenţii din comună au pierit înecaţi la Eforie Sud, familiile şi cunoscuţii acestora nu-şi mai găsesc cuvintele. Îi plâng cu toţii în tăcere pe Adrian Roşu, de 13 ani, din satul Coropceni, şi pe Mirel Enache, de 14 ani, din Şerbeşti, mai ales că erau amândoi nişte copii deosebiţi. "E o durere groaznică aici, chiar şi pentru cunoştinţele mai îndepărtate ale celor două familii, ale rudelor. E cu atât mai tragic, cu cât cei doi erau nişte copii deosebit de cuminţi, nu nişte obraznici sau nişte lichele cum sunt mulţi astăzi", spune Gheorghe Gurzun, primarul comunei Ciorteşti, de unde sunt cele două victime. Edilul local spune că i-a venit greu să anunţe familiile îndoliate, dar, până la urmă, rudele acestora au aflat tragica veste prin intermediul mijloacelor mass-media. Sătenii mâhniţi şi revoltaţi condamnă comportamentul inadecvat al cadrelor didactice. "Ce să le mai facă profesorilor, însoţitorilor, să le taie capul? Vor fi traşi la răspundere, dar pierderea inestimabilă a vieţilor celor doi copii rămâne o lipsă care nu mai poate fi compensată", mai spune Gheorghe Gurzun. El povesteşte că unul dintre copii era un spirit mai libertin, având în vedere că tatăl său s-a recăsătorit şi a plecat de lângă el chiar la Constanţa. "Adrian Roşu era mai aventuros, dar pentru orice copil la această vârstă toată lumea e a lui. S-a întâlnit în tabără cu tatăl său, care i-a dat nişte bani şi chiar i-a spus să nu se aventureze în valuri, dar spiritul de copil nu poate fi înfrânat aşa uşor", precizează primarul. El a mai spus că rudele celor dispăruţi nu pot să creadă că cei doi nu mai sunt, fiind dărâmate de faptul că acum, în loc să-i aştepte acasă, trebuie să le îngroape trupurile creştineşte.
Primarul a adăugat că profesorul care îi însoţea pe copii, Parascheva Smoc, este director la Şcoala cu clasele I-VIII din Ciorteşti. "Organizatorul taberei nu a fost ea, ci profesoara de chimie Elisabeta Mincior, care a lucrat la şcolile din Şerbeşti şi Coropceni. Anul trecut, tot dumneaei a fost organizator, dar pentru un grup mai mare", a adăugat primarul. (C.C. Popa)
Atracţie financiară
Ieşeanul Constantin Neagu, subsecretar de stat în Ministerul Turismului şi Sportului, preşedintele comisiei de anchetă administrativă a cazului, spune că profesorul însoţitor a greşit pentru că a plecat cu copiii într-o altă zonă decât cea în care se specifica în procesul-verbal de instruire semnat la ISJ Constanţa, înainte de a ajunge în tabără. Mai mult, explică şi cauza numărului mare de profesori prezenţi în tabără raportat la numărul de elevi prin atracţia pe care au avut-o asupra cadrelor didactice avantajele financiare primite în cazul prezenţei acestora în astfel de tabere. "Din punctul de vedere al MTS, atât instituţiile, cât şi persoanele din subordine au respectat procedurile. În procesul-verbal se spune că trebuie ascultate recomandările celor de la Salvamar atunci când condiţiile atmosferice sunt nefavorabile - vânt, valuri mari, că scăldatul pe timp de noapte este interzis. Din nefericire, tragedia s-a produs", a spus Neagu. (Cristinel C. Popa)
Profesorul şi-a asumat vina
Surse din rândul organelor de anchetă prezente la faţa locului spun că profesorul însoţitor şi-ar fi asumat deja vina. Reprezentantul MTS mai spune că nu a vorbit cu alte persoane de la alte departamente sau direcţii care efectuează ancheta, dar confirmă această ipoteză. "Ştiu doar de ancheta judiciară şi am auzit şi de o anchetă proprie a ISJ Iaşi. Am înţeles că vina şi-ar fi asumat-o dna profesor care însoţea grupul. Eu sunt încă aici cu colegii de la centrul de agrement, cu cei de la DTS Constanţa. Facem un raport pe care îl înaintăm la minister", a spus Neagu. De asemenea, demnitarul MTS oferă o explicaţie şi cu privire la numărul mare de cadre didactice prezente în tabără alături de profesorii însoţitori. Şi anume pentru avantajele de care beneficiază. Referitor la numărul cadrelor didactice şi al copiilor, Neagu spune că, oficial, doar un cadru didactic însoţea 10 elevi: "Din ce am văzut eu aici, în perioada 4-10 august, sunt trei serii a câte 10 copii. Un grup este de la Şcoala de Arte şi Meserii Ciorteşti şi două de la Liceul de Arte «Octav Băncilă» din Iaşi. Pe cei de la Ciorteşti îi însoţea un singur cadru didactic. Dacă mai este şi altcineva, un director sau profesor, sunt pe cont propriu. Există o ordonanţă prin care se acordă beneficii cadrelor didactice care vin pe lângă grup. Nu sunt mai multe cadre didactice, ci doar unul singur, pentru că vin copii cu o anumită vârstă - 13-15 ani. Dacă sunt mai multe cadre didactice, atunci trebuie şi bani în plus de cazare şi masă. Însă la grupuri cu preşcolari sunt trei cadre didactice". (Cristinel C. Popa)
Citește pe Antena3.ro