x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu face cadouri scumpe

Traian Băsescu face cadouri scumpe

de Gabriela Antoniu    |    Cristinel C. Popa    |    23 Ian 2012   •   10:22
Traian Băsescu face cadouri scumpe

De cativa ani presedintele Basescu prefera si (important acest “si', prietenii stiu de ce!) vinurile vechi si scumpe. Din pacate aceleasi gusturi s-au perpetuat si in materie de metehne.

Whisky-ul, preferinta din tinerete a lui Traian Basescu, s-ar parea ca a cazut in derizoriu. Sau mai bine zis nu mai e in prim-planul vietii sale de zi cu zi, in care si-au facut loc, mai nou, bauturile nobile, dar si foarte scumpe. De exemplu vinurile vechi, de pana in 100 de ani. Xeres, Porto, Tokay, doar pivnicerul domniei sale poate spune cu exactitate! Da, da, asa e!: odata cu apropierea crizei, presedintele romanilor “bogati'(cu salarii de 800 de lei pe luna) a capatat gusturi costisitoare. El nu numai consuma licori pentru buzunare fine, ci le mai face si cadou, din salariul sau de presedinte sarac. Inca din 2007 a reusit sa renunte (partial) la sticla de whisky exprimandu-si admiratia pentru una de vin sec, vechi, vechi. Una plina cu o licoare bahica de inceput de secol XX. Care ajunge la un cost de pana-n 1000 de euro, dupa cum apreciaza parintele viei si vinului din Romania, academicianul Valeriu D. Cotea, oenolog. In cartea sa “O suta de zile cu Monica Lovinescu', scriitoarea Doina Jela relateaza un episod spumos care il are ca protagonist pe insusi presedintele tarii, Traian Basescu. Era in 2007, la sase luni de la moartea scriitorului Virgil Ierunca, sotul Monicai Lovinescu. Cu o sanatate din ce in ce mai precara scriitoarea prefera din cand in cand compania lui Doina Jela pe care o invita destul de des pentru a o intalni in capitala Frantei. “Sunt doar sase luni de cand Virgil nu mai este…Sunt din nou la Paris si cum B. lipseste, am stabilit ca stau la ea', spune Jela. Inca de la Bucuresti Doina Jela stabileste cu Monica Lovinescu la telefon, care ii spune: “Vino. Presedintele Basescu mi-a trimis o sticla de vin de la 1903. Vino sa o bem impreuna'. Stie ca nu pot sa beau dar nu ma crede, relateaza Jela…'Chiar 1903?', zic. “Da'…Imi cere sa aduc sticla cu vin. “Vezi ca e jos langa frigider, ti-am pastrat si tie din ea. “Pai bem impreuna, nu?'. “Da, zice multumita, bem impreuna'. Pun doua pahare cu picior, din cele elegante, si caut sticla. Murdara ca vai de ea, de “patina'a 104 ani de stat la “cave', pe dinafara. Pe dinauntru sticla mai contine cam un deget jumatate de vin de culoare rosu albastrui. Fix cat sa murdaresti fundul unui pahar. Il murdaresc pe al meu, de curiozitate, nu bausem cred un vin de 100 de ani, in realitate scria pe el “Anul 1930' si nu mai stiu cat, si in al ei pun un deget de alt vin, din sticla rouge deja desfacuta.

“Vinul acesta e cumparat de cei care n-au ce face cu banii!'

Ca e vin din 1903 sau din 1930, nu e foarte important acest lucru. Vinurile provenite din ambii ani vehiculati se gasesc foarte greu in tara. Chiar si in strainatate sunt greu de gasit si sunt extrem de scumpe. Am stat de vorba pe aceasta tema cum spuneam cu un oenolog, nimeni altul decat academicianul Valeriu D. Cotea, singurul specialist al vinului cu acest titlu din Romania. “Ce spuneti, vin din 1903? E pentru prostanaci! Vinul acesta e cumparat mai mult de excursionistii americani care n-au ce face cu banii. E pentru jobani! (corporatistii bine platiti – n. red.). Sunt bune, eu am gustat un Xeres de 112 ani. Unele din aceste vinuri au modificari favorabile ale componentelor sale. Dar nu e obligatoriu sa fie foarte bun un vin vechi. Eu beau vin nu din 1930, ci vechi de trei ani. Poate costa 100 pana la 1000 de euro. Eu le prefer pe cele de 10 euro! In Romania nu prea se mai gasesc astfel de vinuri. Vechile colectii au fost decimate (lasa de inteles de cine - n. red.). E posibil sa fie la Jidvei, la Cotnari, dar nu atat de vechi! La Cramele Bazilescu. Dar e posibil ca un vin nou sa fie la fel de bun sau chiar mai mult. In orice caz, cu toate ca se produc utilizand tehnologii diferite, nu se compara vinul cu whisky-ul'. Chiar si din acela consumat de Presedintele Basescu. Ca doar n-o fi din cel mai ieftin! Hai noroc, domnu’ Presedinte!

×