x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu, la întâlnirea cu şefa FMI: Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu Fondul. Acum trebuie să pornim unul nou

Traian Băsescu, la întâlnirea cu şefa FMI: Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu Fondul. Acum trebuie să pornim unul nou

16 Iul 2013   •   11:01
Traian Băsescu, la întâlnirea cu şefa FMI: Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu Fondul. Acum trebuie să pornim unul nou

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la începutul întâlnirii cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, că, deşi au existat câteva probleme, acordul cu FMI a fost finalizat.

"Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar, cu bunăvoinţa tuturor, acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou. Voi fi direct. Iniţial, Comisia Europeană nu prea a fost în favoarea unui nou acord, doar pentru că nu au astfel de reglementări referitoare la ţări cărora nu li se mai aplica procedura de deficit bugetar excesiv - ştiţi problema...dar am reuşit să avem o înţelegere cu Comisia Europeană, acum putem continua", a spus preşedintele, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a precizat că România are nevoie de asistenţa FMI pentru încă doi ani.

"Dacă România crede că va beneficia de pe urma sprijinului FMI pentru încă doi ani, pentru a pune în practică reformele şi pentru a susţine economia într-o manieră sustenabilă, FMI se bucură să vă ajute şi să fie la masa negocierilor chiar în această săptămână", a declarat Christine Lagarde, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Băsescu a apreciat că în perioada următoare reforma sistemului de sănătate ar trebui să devină o prioritate.

"La începutul anilor 2000, bugetul pentru sistemul de sănătate a fost de un miliard. Acum este de cinci miliarde, dar asistenţa sanitară s-a diminuat din punct de vedere calitativ. Ceva s-a întâmplat cu banii introduşi în sistem. Trebuie să analizăm cu atenţie acest sector", a precizat Băsescu.

El a adăugat că băncile ar trebui încurajate să ofere credite IMM-urilor, atrăgând atenţia asupra sectorului agricol, unde nu este susţinută suficient procesarea producţiei autohtone.

"Toată lumea dă vina pe bănci, pentru că nu finanţează economia şi aşa mai departe. Dacă îi întrebi pe cei din sectorul bancar, îţi vor răspunde că ei sunt gata, dar că nimeni nu le-a cerut banii. Adevărul e undeva la mijloc. Ei oferă bani, dar cu dobânzi foarte mari, ceea ce nu este convenabil pentru IMM-urile pe care încercăm să le susţinem. Pe de altă parte, Guvernul trebuie să introducă nişte instrumente pentru a face băncile să aibă încredere, iar garanţiile de stat trebuie oferite, pentru a stimula dezvoltarea IMM-urilor, dar nu întreprinderile care depind de marile companii, deoarece - spre exemplu, în agricultură, importăm alimente, deoarece nu procesăm propria noastră producţie agricolă. Guvernul poate introduce anumite facilităţi pentru bănci (...) deoarece există multe credite neperformante şi se tem de ce se poate întâmpla", a arătat preşedintele.

De asemenea, Traian Băsescu a atras atenţia asupra importanţei restructurării companiilor de stat, sector în care economia nu e performantă. În acest context, el a apreciat că aderarea la zona euro poate deveni problematică, în cazul în care managementul nu va fi mai performant.

"Ce înseamnă investitor strategic? Avem acum compania feroviară de transport, pentru a fi privatizată cu un investitor strategic. În mintea mea, un investitor strategic era Deutsche Bank, Compania Franceză de trenuri, Compania austriacă de trenuri, Compania americană de trenuri. Cred că obiectivul major acum trebuie să fie restructurarea companiilor de stat, pentru că aici sunt problemele. Economia privată e performantă, exporturile cresc în mod constant, dar sectorul economic ce aparţine statului e un dezastru, din punct de vedere al competitivităţii. (...) Una dintre probleme este managementul neperformant (...) cum să mergi în zona euro cu această parte a economiei noastre? Aceasta e lecţia pe care am învăţat-o în timpul crizei de la ţările care au aderat la zona euro în ultimul an. Au îndeplinit criteriile de la Maastricht, dar nefiind economia competitivă suferă mult în zona euro", a susţinut Traian Băsescu.

La rândul ei, Christine Lagarde a declarat că problemele identificate de preşedintele Băsescu în ceea ce priveşte sistemul de sănătate sunt legitime, dar şi că reformele structurale sunt esenţiale în vederea creşterii competitivităţii economice.

"Cred că problemele pe care le-aţi identificat în ceea ce priveşte reforma strategică, cu accent pe sistemul de sănătate, sunt perfect legitime. Voi verifica datele pe care le am, dar procentul din PIB alocat sistemului de sănătate - trebuie analizat şi banii trebuie să meargă pe sistemul medical şi nu pe altceva. De asemenea, a doua prioritate, reformele structurale sunt esenţiale şi cum să tratăm întreprinderile deţinute de stat pentru a le face mai atractive la privatizare sau să ne asigurăm că sunt restructurate pentru a fi competitive - sunt de asemenea sarcini pentru economia românească astfel încât să devină competitivă. (...) Nimic nu poate prospera într-o ţară dacă nu există stabilitate macroeconomică", a mai spus Lagarde.

×