x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu scapă de procesul intentat de Marius Iriza

Traian Băsescu scapă de procesul intentat de Marius Iriza

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Dec 2008   •   00:00
Traian Băsescu scapă de procesul intentat de Marius Iriza

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins acţiunea în instanţă depusă de fostul deputat PRM Marius Iriza împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele României a fost chemat în instanţă pentru nerespectarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informează Agerpres.



Judecătorii au admis excepţia tardivităţii invocată de Administraţia Prezidenţială şi Traian Băsescu şi au respins cererea de chemare în judecată formulată de Marius Iriza, deoarece acesta a depus prea târziu acţiunea în instanţă. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Pe 29 septembrie, Marius Iriza l-a dat în judecată pe Traian Băsescu pentru că Administraţia Prezidenţială nu i-a furnizat, în termenul legal de 30 de zile prevăzut de Legea 544/2001, informaţii cu privire la demersurile întreprinse de statul român pentru recuperarea Tezaurului României aflat la Moscova.

Demersurile lui Marius Iriza cu privire la Tezaur au început în urmă cu doi ani, când a adresat în Parlament o interpelare primului ministru Călin Popescu-Tăriceanu. În februarie 2007, el a depus la Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale, condus atunci de generalul Sergiu Medar, o solicitare în care cerea să se verifice informaţiile apărute în presă cu privire la posibilitatea recuperării Tezaurului României.

Cum nu a primit niciun răspuns, Marius Iriza a revenit, pe 20 februarie 2008, cu o nouă solicitare fără niciun rezultat, fapt ce l-a determinat să-l acţioneze în judecată pe Traian Băsescu. “Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile”, stipulează art. 7 din Legea 544/2001. În cazul în care solicitantul nu primeşte informaţiile solicitate, el se poate adresa instanţei, în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut de art. 7.

×
Subiecte în articol: romania