x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, URMĂRIT PENAL pentru ŞANTAJ, a părăsit Parchetul General. Ce s-a întâmplat în faţa procurorilor

Băsescu, URMĂRIT PENAL pentru ŞANTAJ, a părăsit Parchetul General. Ce s-a întâmplat în faţa procurorilor

18 Mar 2015   •   10:50
Băsescu, URMĂRIT PENAL pentru ŞANTAJ, a părăsit Parchetul General. Ce s-a întâmplat în faţa procurorilor
Sursa foto: Jurnalul Foto
UPDATE 12:31 - Potrivit unui comunicat al Parchetului General, "ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj".

"Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului", se mai arată în comunicatul Parchetului.

UPDATE 11:50
- Surse judiciare susţin că Traian Băsescu a avut un scurt dialog cu procurorul de caz, în interiorul Parchetului General, fostul preşedinte refuzând să vorbească cu avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş.

Procurorul de caz ar fi acceptat ca Traian Băsescu, prin intermediul apărătorului său, să-şi studieze dosarul, urmând ca fostul şef al statului să revină la Parchet săptămâna viitoare pentru a fi audiat de procurori.

UPDATE 11:25
- Traian Băsescu a plecat de la Parchetul General. Timpul scurt petrecut în sediul instituţiei, aproape jumătate de oră, ar putea însemna că fostul preşedinte a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor, relatează Antena3. Traian Băsescu nu a vrut să răspundă întrebărilor adresate de către jurnalişti, nici la intrare, dar nici la isşirea din sediul Parchetului General.

UPDATE 10:55
- Traian Băsescu a ajuns la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză de amenințare și șantaj. Băsescu nu a declarat nimic la intrarea în sediul Parchetului General.

Fostul preşedinte a fost întâmpinat de mai mulţi protestatari care au scandat lozinci împotriva lui Băsescu.

"PMP şi ticălos, ai întos ţara pe dos", "Spune, Băse, adevărat, câţi dolari pe flotă ai luat" sau "Băsescu, la puşcărie!", "Loc de munca la canal, pentru marinar!"  au fost câteva dintre scadările oamenilor strânşi în faţa Parchetului General.
......................................................

Traian Băsescu este chemat pentru a fi audiat la Parchetul General, în dosarul de şantaj deschis în urma plângerii depuse de senatorul Gabriela Firea şi în care fostul preşedinte a fost pus sub acuzare. Drept urmare, Băsescu a fost citat astăzi, la ora 11:00, la Parchetul General, unde anchetatorii îi vor aduce la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar.

"Categoric mă duc, pentru că eu respect instituţiile statului. Mă voi duce. Am calitatea de suspect. Mi-au transmis o scrisoare prin care am aflat că sunt suspect", a declarat Traian Băsescu, luni, după ce s-a întâlnit la sediul central al PMP cu lideri ai formaţiunii.

"Este o zi cu semnificaţii multiple. Dacă se va pune în mişcare acţiunea penală, el poate să aibă calitatea de învinuit", a declarat Lucian Bolcaş, azi, la Antena3.

Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş, a anunţat încă de săptămâna trecută că fostul preşedinte va fi chemat la Parchetul General în dosarul de şantaj. El a precizat că Băsescu va trebui să răspundă întrebărilor adresate de procurori.

Gabriela Firea a depus o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu în aprilie 2014, dar ancheta a fost suspendată până la finalul mandatului de preşedinte. La sfârşitul anului trecut, Parchetul Curţii Supreme a hotărât, prin ordonanţa procurorului de caz, redeschiderea dosarului de şantaj.

Traian Băsescu a făcut, în aprilie 2014, într-o emisiune TV, o declaraţie pe care Gabriela Firea a considerat-o o ameninţare.

"Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei (Florentin Pandele, primar al oraşului Voluntari - n.red.), unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg ca în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a avertizat Băsescu la acea vreme.

×