Nu suntem în Harry Potter, totuşi… un peron de gară se va deschide, în acest weekend, către o lume paralelă.
În perioada 28-30 iunie, Peronul 14 din Gara de Nord (cel mai lat!) va deveni o inedită scenă pentru spectacole de muzică, exhibiţii de arhitectură şi artă urbană. “Train Delivery” este evenimentul prin care se încearcă repoziţionarea Gării de Nord în spaţiul culturii urbane, (re)afirmându-i rolul de obiectiv turistic, urbanistic şi artistic.
Ce se va întâmpla, de fapt, în acest weekend? Un tren din Remiza Specială de la Mogoşoaia (unde sunt garate garnituri din diferite epoci ale istoriei “drumului de fier” din România) va fi tras la Peronul 14. Trenul va găzdui, în compartimentele sale, timp de trei zile, expoziţii foto, instalaţii de artă urbană şi spectacole (performances). Vagoanele vor fi “împodobite” cu graffiti, vizitatorii, spectatorii şi călătorii se vor bucura de party-uri tematice, pe peron, vor putea viziona filme de călătorie, spectacole de teatru… cu temă feroviară şi vor putea asculta “muzica Gării de Nord”, în interpretări mai vechi sau mai noi, de la Corina Chiriac şi Gabriel Dorobanţu la Rîmaru şi Norzeatic. De asemenea, în aceste zile va fi deschis Muzeul Căilor Ferate.
“Train Delivery” este o iniţiativă a Fundaţiei Cărtureşti – aceeaşi fundaţie organizează şi Street Delivery, care, de opt ediţii, şi-a probat deja rolul în efortul de reîmprospătare a imaginii vechiului Bucureşti –, iar proiectul de acum va contribui la noua imagine a bătrânei gări. “Glasul roţilor de tren” va inspira, deopotrivă, performerii şi spectatorii, care vor putea percepe spaţiul gării cu o emoţie nouă.