x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transnistria - Copiii romani, baricadati in scoli

Transnistria - Copiii romani, baricadati in scoli

29 Iul 2004   •   00:00

Situatia din scolile cu grafie in limba latina din Transnistria este tot mai tensionata, dupa ce separatistii au inchis marti seara si scoala-internat de la Tighina, informeaza RADOR.

Seful misiunii OSCE in Republica Moldova, americanul William Hill, aflat ieri la Tighina, a declarat ca scolile romanesti din Transnistria nu reprezinta nici un pericol si este inacceptabil ca au fost lasati pe drumuri niste copii nevinovati. Hill a cerut redeschiderea imediata a scolii-internat in care traiesc 320 de copii orfani sau care provin din familii defavorizate. Cativa dintre acestia au patruns fortat in cursul diminetii de ieri in sediul scolilor, neglijand avertismentele militienilor transnistreni, care au preluat controlul cladirii. Copiii au spus ca le este foame si ca vor paine si de aceea au intrat in depozitul de alimente cu forta. 60 de copii cu varste intre 7 si 15 ani se afla si acum in incinta scolii, iar militienii transnistreni continua sa blocheze accesul in cladire. Reprezentantii misiunii OSCE in Republica Moldova si cei ai UNICEF le aduc copiilor apa si hrana. Si la Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina, precum si la cel din Rabnita, elevii, parintii si profesorii lor continua sa fie baricadati in cladiri pentru a impiedica autoritatile separatiste transnistrene sa le inchida scolile. (Carmen Plesa)

REFUZ

Republica Moldova nu mai accepta Transnistria ca parte egala la negocierile pentru reglementarea conflictului, a declarat ieri presedintele Vladimir Voronin, citat de Mediafax. Liderii de la Tiraspol sunt niste "lichele", care au luat "ostatici copii numai pentru ca acestia invata in limba moldoveneasca cu grafie latina", a subliniat el. Voronin a adaugat ca "maine, salvand fundamentul ideologic al propriului regim, Smirnov va incepe sa fluture armele in centrul Europei si sa santajeze" cu reanimarea conflictului.

×
Subiecte în articol: observator